КИНА ЖЕСТОКО УЗВРАЋА ТРАМПУ: Немамо избора, СЛЕДИ ОДМАЗДА

KINA ŽESTOKO UZVRAĆA TRAMPU: Nemamo izbora, SLEDI ODMAZDA

19 septembra 2018

Kina nema drugog izbora osim odmazde za najnoviju rundu američkih tarifa kako bi zaštitila svoja prava i interese u svetu slobodne trgovine, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

Iako se u saopštenju ne navodi vremenski okvir ili detalji o vrsti odmazde, SAD su direktno označene kao krivac za unošenje neizvesnosti u odnose između dve zemlje, ocenjuje CNBC.„SAD insistiraju na povećanju tarifa, što unosi novu neizvesnost u pregovore između dve strane. Nadamo se da će SAD prepoznati potencijalne negativne posledice takvih akcija i preduzeti ubedljive mere kako bi na pravovremen način popravile situaciju“, dodaje se u saopštenju.

Kinesko Ministarstvo dodaje i da SAD nisu bile „iskrene“, uz ocenu da su pregovori na ravnopravnoj osnovi jedini način za rešavanje spornih pitanja.

„Kina ne može prihvatiti aktuelne jednostrane trgovinske akcije SAD“, izjavio je portparol tog ministarstva Geng Šuang.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvešće od naredne sedmice tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, što će zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.

Na početku tarife će iznositi 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine će biti povećane na 25 procenata.

Tramp je sinoć najavio ovaj potez koji će sigurno intenzivirati neprijateljstvo između Vašingtona i Pekinga, ocenjuju mediji.

(Kurir.rs/ Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Kina je "idealno proizvođačko društvo" stvoreno delimično finansijama i tehnologijom Amerike i Rotšilda a više delimično Maoizmom. Amerika je "savršeno potrošačko društvo" stvoreno parama i tehnologijom Amerike i Rotšilda a više delimično i liberalizmom i neoliberalizmom. Uostalom, Amerika ima i neologiku i neopsihologiju gde "neo" možemo slobodno zameniti sa "para", ali u praksi radi vrlo efektivno. Ta dva društva su kao spojeni sudovi, ali nivo vode i dalje reguliše kapital i neokapital. Sami zaključite šta je neokapital Amerike. Možete ga slobodno nazvati parakapital, ali u praksi radi vrlo uspešno. Kina već ima spremljen tim koji je ili na putu za Ameriku ili će biti za par dana i Kina će postizati dogovore sa Amerikom sve dok ne shvati da dogovorima nema kraja, ali kako nema druge, i tada će nastaviti da potpisuje dogovore. Kina je samo pre par meseci potpisala 5 ili 8 tačaka ultimatuma Amerike i tu je Amerika poslala tim u Kinu. Nisu mediji o tome previše rastezali, jer nije bilo popularno kao danas. Amerikanci su stručnjaci za tritije koje američki Indijanci potpisuju već vekovima. Indijanci nemaju gde, a nema ni Kina. To onako površno gledajući, jer ako uđemo dublje, nailazimo na glib. Ako neko smatra da taj glib nije strašan i da se može pretrčati...I mi Srbi potpisujemo dogovore sa Amerikom već 18 godina i pomalo smo nervozni što im ne vidimo kraja. A kako se suprotstaviti Americi makar delimično uspešno, pa ne znam. Do sada nisam uspeo da razvijem tu teoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *