КИНА ЖЕСТОКО УЗВРАТИЛА НА ТРАМПОВЕ САНКЦИЈЕ: Кинески контраудар

KINA ŽESTOKO UZVRATILA NA TRAMPOVE SANKCIJE: Kineski kontraudar

16 juna 2018

ZVANIČNI Peking se nije uplašio Donalda Trampa.

Kina se odlučila da uvede kontracarine  od 25 odsto na 650 uvoznih američkih proizvoda.Ovo je objavilo kinesko Ministarstvo finansija. A to je samo odgovor na carine koje je na kineske proizvode uveo predsednik SAD:

Kinezi nisu uveli samo identičnu carinsku stopu (25 odsto), nego uopšte i ne kriju da imaju nameru da carinom na pomenutih 650 američkih proizvoda vrate nazad onih 50 milijardi dolara koje je Tramp objavio da će im uzeti pomoću svojih carinskih nameta.

Za Kinu to ne bi bilo samo 50 milijardi dolara manje. Tramp je „nanišanio“ njenu aerokosmičku industriju, informacione i komunikacione tehnologije, robototehniku, industrijsku opremu, nove materijale i automobilsku industriju.

Američki lider, dakle, namerava da Kinu liši dela industrijskog potencijala i uspori njen tehonološki napredak.

Si Đinping je – iako tome ne može da parira u punoj ,eri – odlučio da uzvrati i udaripo bolnim tačkama američkog izvoza.

Nema sumnje da će razjareni Tramp posegnuti za novim carinama, a Peking za novim kontracarinama. To će biti širok put ka pravom carinskom ratu…

Kako god dalje stvari krenule, Kina će 25 odsto carine na 545 američkih preoizvoda naplaćivati već od 6. jula. Za ostale „stavke“ (do 650 koje se tiču američke energetike, hemijske industrije i proizvođača medicinske opreme) tačan početak naplate objaviće za koji dan.

Na pretpostavku da su dve najveće i najmoćnije svetske ekonomije pred trgovinskim ratom – upućuje i činjenica da je Kina anulirala  trgovinske sporazume sa SAD.

Peking je pozvao sve zemlje sveta na zajedničko suprotstavljanje „potezima Vašingtona koji svet vode recesiji“.

Nejasno je koliko će se zemalja odazvati ovom apelu i u šta će se sve izroditi.

Nije nemoguće da će biti ubrzano formiranje `kineskog lagera`. A to će – ako se zaista dogodi – umnogome izmeniti i političku i ekonomsku konfiguraciju u svetu.

KOMENTARI4 komentara

 1. evangelist says:

  Kina pobeđuje jer je najmnogoljudnija zemlja i svi su kao jedan. Kod njih američka diplomatija i biroktratija nije napravila demokratiju koja mora biti na američki način, sa inostranim bankama i otkupom zemlje i imovine, da bi od siromašnih učinila još siromašnije i od bogatih napravila još bogatije. Kina je najdemokratskija zemlja jer su ljudi u njoj složni.

 2. padre says:

  Otkud ovaj zna, da Kina ne može uzvratiti u punoj meri?

 3. M says:

  Mogu se svi samo slikati u ekonomskom ratu protiv USA,izgubiti će!U USA je pre-velika koncentracija pameti!Svi drugi samo uče,kopiraju kolko znaju i mogu.Kina naročito!Copy-Paste!

  • Zoran says:

   Ma idu i profesori iz Amerike u Kinu na po mesec da ih uce...al slaba vajda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *