КИНЕЗИ СЕ НЕ ШАЛЕ: Смртна казна за свакога ко промовише НЕЗАВИСНОСТ ТАЈВАНА

KINEZI SE NE ŠALE: Smrtna kazna za svakoga ko promoviše NEZAVISNOST TAJVANA

21 juna 2024

KINA je danas zapretila da će uvesti smrtnu kaznu za najekstremnije separatiste koji zagovaraju nezavisnost kineskog regiona Tajvan.

Kako navodi Rojters, ova pretnja je objavljena iako kineski sudovi nemaju jurisdikciju na tom ostrvu.Peking je saopštio da je predsednik Tajvana Lai Čing-te koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, „separatista“, i ubrzo nakon njegove inauguracije kineske vlasti su izvele vojne vežbe.

Prema novim smernicama, kineski sudovi, tužioci i institucije bezbednosti treba da „oštro kazne tajvanske separatiste zbog podsticanja secesije, kao i da odlučno brane nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet“, prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Tajvanski Savet za nacionalna pitanja danas je osudio potez Pekinga, i pozvao stanovništvo da ne bude zastrašeno pretnjama Kine.

– Kineske vlasti nemaju apsolutno nikakvu jurisdikciju nad Tajvanom a takozvani zakoni I norme kineskih komunista nemaju obavezujuću snagu za naše građane – navedeno je u saopštenju Saveta.

KOMENTARI16 komentara

 1. Pravda says:

  Samo se vi tajvanjani kurrcite, proci cete gore od ukronacista, kineza ima toliko da im vi uopste niste potrebni, a svoju teritoriju ce da vrate po cenu da vas nema.

 2. Jagoda says:

  Tako je trebalo da bude u Srbiji za sve one koji promovišu nezavisno Kosovo.

  • ostrogorski says:

   Potrebna je istraga "poturica'.

   • Željko says:

    Imate Vi i previše kod Vas u Srbiji: Biserko sa otoka Ugljana rođeni brat joj bio moj suborac u HV poginuo je, Kandić, Liht, Ivanovića sa TV, Kesića sa TV, Gruhonjića, Tatalovićku, "Insider", "Nova", "N1", onog liječnika iz Niša, ne vidim onu Jelenu Milić NATO promoterku više, itd., itd., imate Vi posla u Srbiji jer Vam podrivaju unutarnje stanje u Srbiji a sa nama Hrvatima, Albancima, etničkim Crnogorcima, Bošnjacima Vama treba neka vrsta pakta o nenapadanju da ne bi počela "Ukrajina na Balkanu"!

    • Zeka says:

     Nema pakta o nenapadanju sa onima koji priznaju lažnu državu Kosovo*, to je valjda jasno. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice što te zemlje, samim tim, ne priznaju Republiku Srbiju. Kako bi onda i one sklapale pakt sa državom koju ne priznaju?

    • NikolaVeliki says:

     Ne brini se ti Željkec o tome šta treba SRBIMA.... A sve što si naveo o onim buba-švabama je tačno. I na žalost, posledica je nakazne, morbidne vlasti Jože bravara, iz Kumrovca. I postojanja njegove nakazne, genocidne i umobolne tvorevine zvane- jugoslavija. A šta će se desiti u nekom budućem sukobu i da li SRBIMA treba pakt sa "vama ostalima" - e, to bumo videli. I samo da znaš - nema više jugoslovenskih komunista... osim možda pokoji pezopasni pacovčić na ovom portalu, poput onog što se odaziva na ime Kosovac.

 3. Srbije says:

  To ne znači da neće da sprovode akcije i to legitimno. Verujem da to Kinezi znaju da ezvedu. Čekić i medju rogove. Nisu to objavili da bi plasili mecku sa resetom. Kina je ozbiljna sila.

 4. Makro-napoleon says:

  Ne znam šta reći jer dvojim da li je ovo zapadna laž a ne vidi se izbor ovoga, ili su Kinezi ovoliko neuravnoteženi. Više mislim da je zapadna laž.

  • NikolaVeliki says:

   Pa kad mogu amerikanci da proglašavaju jurisdikciju nad celim svetom, zašto ne bi mogli kinezi nad svojom teritorijom. To je isto kao kada bi SRBIJA, potpuno ispravno i po zakonu zapretila svima koji promovišu nezavisno Kosovo i kažnjavala ih zatvorom. Možda (još) ne može da dodje do šiptarskih pacova na Kosovu, ali može da portpa u zatvore one bitange i provokatore što prave šiptarski festival "Mirdita", na Vidovdan, usred Beograda i time promovišu nezavisnu, šiptarsku državu na SRPSKOJ zemlji.

   • Makro-napoleon says:

    Ma sve se ja slažem, Tajvan je kineski, ali ne mogu se ljudi ubijati ako nešto kažu protiv bande na vlasti. Nek uzmu državljanstvo, nek kaznu novčano pa ako se ponovi duplo itd.,ali alo, ubijati jer je neko nešto rekao je divljaštvo a ne civilizovana država.

    • Makro-napoleon says:

     ...i opet kažem,ne verujem da je ovo istina, to je američka podvala, mislim.

     • Makro-napoleon says:

      ...i moram da kažem da se čudim da ima i takvih srba koji bi ovo poduprli. Čisto maloumni. Nažalost kod nas ima dosta takvih srednjevekovnih umova koji bi sve pod mač, zato dosta Srba i beži vani iz policijske države koja je jaka prema slabima a slaba prema jakima; takav bezobrazluk sistema ko želi da trpi? Oni koji nisu svesni da, oni koje sistem zapali preko religioznog ili fubalskog "patriotizma" da, ali osveste se i takvi kada shvate šta je sistem. Tako je isto na celom balkanu, nije tema Srbija, samo kažem da nažalist postoje takvi plitki umovi koji bi podržali i ovakav oblik državnog nasilja kakav je navodno u Kini.

    • Zeka says:

     Smrtna kazna relikt je ranijih vremena i takođe sam protiv takve kazne. Međutim, vest o nameri kineske države da tom kaznom kažnjava ne mora biti lažna kada je u pitanju organizovano delovanje na podrivanju ustavnog sistema Kine. Dakle, "promovisanje nezavisnog Tajvana" ne odnosi se, verujem, na one koji tako nešto samo kažu u nevezanim razgovorima. Ukoliko se inovira njihov kazneni zakon, verovatno bi postojala mogućnost da sudovi izriču smrtne kazne za naročito teška dela protiv države i naroda. To je široka lepeza različitih aktivnosti. Od domaće izdajničke agenture i aktivne saradnje sa stranim obaveštajnim službama do neposredne aktivnosti na političkoj propagandi i zalaganju za nezavisni Tajvan u službi Tajpeja, a protiv bezbednosti i suvereniteta Kine kao jedinstvene državne celine i subjekta međunarodnog prava. Ima tu dosta finesa, a u tekstu je ukratko data suština takve namere.

    • NikolaVeliki says:

     Napoleon, ti to, kada spominješ divljaštva i masovna ubistva ljudi, misliš verovatno na ameriku. O kojim kuneskim masovnim ubistvima pričaš ? A što se tiĉe amerike i ubistava zbog različituh ideja samo da te podsetim : Kenedi, Martin Luter King, Malkom X,Patris Lumumba u Kongu, a u novije vreme : Edvard Snouden i Asanž... A kada pominješ masovna ubistva, pokolje i istrebljenje čitavih naroda, opet da te podsetim : Starosedeoci Amerike (tzv. "Indijanci"), Koreja, Vijetnam, kambodža, Laos, Čile, Nikaragva, Irak, Srbija, Libija... i stotine proxi ratova i "obojenih revolucija", radi promene svesti kompletnih naroda...

   • Željko says:

    Nisu Vam Albanci krivi za to "Mirdita" ili Dobro jutro u prijevodu nego Vi sami u Srbiji! Nešto ne vidim natpise o poklanjanju za sitne novce "Generalštaba ex-JNA" u BG zetu Trump, Kushner koji je već par dana bez Ivanke Trump kćerke u BG, ne vidim tekstove kako će "Rio Tinto", zapadna firma, uništiti Mačvu i sve nizvodno do "BG na vodi", kako nikakve vode neće biti u Mačvi, imate Vi svojih neprijatelja unutar Srbije za izvoz!! Gledam sinoć na Vašoj TV "Insider", svi se u debati zalažu za "Mirdita", nešto "principijelna Zavetnica" koja se prodala za ministarstvo, a pljuvala protiv AV cijeli prošli izborni ciklus, nije prešla izborni prag a ministarka to ipak samo može kod Vas, nešto se kao protivi "Mirdita"!

    • Zeka says:

     Uzrok tim pojavama je činjenica o pogubnom opredeljenju Srbije za članstvo u EU. To je izvor svih ostalih ucena i koruptivnih devijacija. Uslov za članstvo Srbije u EU je gubitak srpske državnosti, i to u dva pravca. Najpre, definitivnim odricanjem od teritorijalnog integriteta. A onda i odricanjem od državnog suvereniteta čiji bi se znatan deo delegirao otuđenoj briselskoj birokratiji. Inače, pogubni politički pravac Srbije u EU određen je još petooktobarskom katastrofom pre skoro četvrt veka. Od tada promena nije bilo. Menjale su se personalne garniture na vlasti, ali je politika ostala ista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *