Kineska svemirska letelica „Čange-3“ sleće na Mesec

Kineska svemirska letelica „Čange-3“ sleće na Mesec

14 decembra 2013

image

Centar za upravljanje kosmičkim letovima u Pekingu saopštio je u subotuda kineska istraživačka svemirska letelica „Čange-3“ treba da sleti danasna površinu Meseca, čime će Kina postati prva zemlja koja je to učinila tokom poslednjih 37 godina.

Kako ja javila državna Kineska centralna televizija (CCTV), „meko prizemljenje“ letelice u oblasti kratera Zaliva duga (Sinus Iridum) očekuje se oko 14.40 sati (21.40 po pekinškom vremenu), a nakon toga i postavljanje zastave Kine, preneo je AFP.

Kineska akademija nauka saopštila je da je sletanje „najteži“ deo ove misije, dok je predstavnik Evropske svemirske agencije (ESA) Karl Bergkvis rekao da je najveći izazov pronalaženje ravne površine za sletanje.U sastavu letelice je svemirski modul i prvi kineski lunohod „Jujtu“ ili „Zec od žada“, težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat.

Samohodni lunohod napustiće „Čange-3“ i početi tromesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Meseca u nedelju, naveo je Itar-Tass.Naziv kosmičkoj letelici Čange dat je po imenu drevne kineske boginje Meseca, a lunohodu po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac.Kina je, u okviru programa proučavanja Meseca, 2007. godine lansirala letelicu „Čange-1“ koja je za 16 meseci sačinila trodimenzionalnu kartu mesečeve povrsine visoke rezolucije, podseća ruska agencija.

Na Mesec je Kina 2010. godine uputila drugu istraživačku letelicu radi fotografisanja oblasti u kojima bi mogao da sleti kosmički aparat, a lansiranje „Čange-3″ označio je početak druge faze istraživanja tog prirodnog zemljinog satelita, koji podrazumeva izlazak letelice u mesečevu orbitu, prizemljenje na površinu i njen povratak.

U trećoj fazi, 2017, na Mesec će biti lansirana još jedna letelica, čiji će zadatak biti dopremanje na Zemlju uzoraka mesečevog stenja.Prve astronaute Kina planira na Mesec da uputi posle 2020. godine.“Čange-3“ je uspešno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez.

AFP ističe da će prizemljenje na Mesec označiti poslednji korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji se doživljava kao simbol podizanja kineskog statusa u svetu i njenog tehnološkog napretka, deceniju pošto je Kina uputila prvog kosmonauta u svemir i uoči planiranog postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine i eventualno slanje kosmonauta na Mesec.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *