Kineske platne kartice – kraj dominacije „Vize“ i „Master karda“ u Rusiji

Kineske platne kartice – kraj dominacije „Vize“ i „Master karda“ u Rusiji

6 septembra 2014

Branko ŽujovićPiše: Branko Žujović

Dok su oči javnosti uprte u razmenu sankcione vatre između Rusije i Evropske unije u oblasti poljoprivrede, u finansijskom sistemu dešavaju se potencijalno dramatične promene. Kineski sistem Union pej planira da u septembru na rusko tržište plasira sto hiljada platnih kartica. Tokom naredne tri godine, ovaj broj trebalo bi da poraste na dva miliona.

To znači da ćemo sve češće na bankomatima pored prepoznatljivih logotipova viđati i neke nove.

Viza za vizu

Rusija očigledno uspostavlja ravnotežu platnih sistema. Do sada neprikosnovene viza i masterkard kartice dobijaju snažnu kinesku konkurenciju.

Ova dva, uostalom najpoznatnija platna sistema, prema procenama ekonomskih analitičara, koje je objavila „Rusija danas“, imaju udeo od preko šezdeset, odnosno 35 odsto. Trenutni broj kineksih union pej kartica izdatih u Rusiji kreće se oko dvadeset hiljada.

Ali, marta ove godine Viza i Master kard blokirali su račune svojih korisnika u „Banci Rusije“ i „SMF banci“. Potez je naglo umanjio poverenje korisnika platnih kartica u ove tako reći tradicionalne sisteme bezgotovinskog plaćanja.

U aprilu je usledila blokada 17 kompanija, među kojima su se našle „Sobin banka“, „Invest-kapital“ banka i „SMP banka“.

Prema rečima Denisa Fonova, potpredsednika moskovske „Lajt banke“ („Light Bank“), koja već dugo posluje sa kineskim Union pej sistemom, blokada računa ruskih korisnika dovela je do izmeštanja njihovih transakcija iz dolara i evra u juane. Banka je odmah, preventivno, naručila deset hiljada kartica sistema Union pej.

Kao odgovor na blokadu, Viza i Master kard sada moraju da polažu bezbednosne depozite ruskoj centralnoj banci. Denis Fonov je „Rusiji danas“ izjavio da će takav depozit, u iznosu od tri do četiri milijarde dolara, morati da položi i Union pej.

Šta je Union pej?

Kineski platni sistem Union pej osnovan je 2002. godine, ali je brzo ostvario prodor u inostranstvo. Trenutno je, po broju izdatih platnih kartica, apsolutni svetski lider sa 4,2 milijarde kartica. Osim u Kini, sistem Union pej uspešno funkcioniše u Australiji i Kanadi, a prisutan je u ukupno 142 zemlje.

Prema podacima koje je objavila „Rusija danas“, ukupne transakcije Union peja tokom prve polovine ove godine iznosile su 2,5 biliona američkih dolara, dok je Viza ostvarila 4,6 biliona.

Neke od velikih ruskih banaka, poput „Gasprom banke“, „VTB banke“, „Alfa banke“, „MTS banke“ i „Promsvjaz banke“ tehnički se već pripremaju za uvođenje sistema Union pej.

Neki do njihovih bankomata već podržavaju sistem Union pej, ali to još uvek nije slučaj sa mnogim prodavnicama i drugim uslužnim mestima. Neimenovani zvaničnik ruske „VTB banke“ za „Rusiju danas“ je pre desetak dana izjavio da njegova banka upravo počinje pregovore sa trgovcima iz oblasti maloprodaje o uvođenju ovog sistema.

Sistem Union pej trenutno je četvrti u svetu po obimu prihoda sa 2,3 milijarde dolara. Ispred njega su Ameriken ekspres, Viza i Master kard sa 33 milijarde, 11,8 milijardi, odnosno 8,3 milijarde dolara.

Stiže i NSPK

Ovaj pregled finansijskih dešavanja na evroazijskom severu planete ne bi bio potpun bez ruskog platnog sistema NSPK (“National Card Payment”). Zakon o ustanovljenju ruskog sistema plaćanja predsednik Vladimir Putin potpisao je početkom maja. Sistem treba da obezbedi nesmetano funkcionisanje elektronskih plaćanja u Rusiji.

Potpisujući zakon, Vladimir Putin je izjavio da je sa ekonomske tačke gledišta velika greška što je Rusija svojevoljno dozvolila da Viza i Master kard kontrolišu devedeset odsto ruskog tržišta, pa sada sva plaćanja u državi idu kroz sisteme te dve kompanije, u velikoj meri kroz servere u Americi.

Za te dve kompanije ovo je bio veliki posao, ali su zbog načina na koji se sada ponašaju u Rusiji one potkopale same sebe, zbog čega će na kraju sasvim sigurno izgubiti tržište, rekao je Putin.

Zakon u oblasti platnog prometa sa inostranstvom zahteva uplate privremenih kvartalnih doprinosa na račun ruske centralne banke, u iznosu od 25 odsto dnevnog prometa.

Prema procenama ruske centralne banke, zakon stvara infrastrukturu za pokretanje nacionalnog sistema platnih kartica. Procene govore da će Rusiji za izdavanje oko sto miliona platnih kartica biti potrebno oko dve godine.

Zbog svih ovih dešavanja, oba sistema (Viza i Master kard) proletos su izrazila zabrinutost.

Predstavnica Master karda Martina Hand Madžean tim povodom je za Fajnenšal tajms izjavila kako vidi da će potezi koji su povučeni zakomplikovati situaciju za bilo koga ko obavlja plaćanja u Rusiji.

(NSPM)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *