КИНЕСКИ АНАЛИТИЧАРИ: Нико није очекивао такав потез ПАКИСТАНА, а још мање такав одговор РУСИЈЕ

KINESKI ANALITIČARI: Niko nije očekivao takav potez PAKISTANA, a još manje takav odgovor RUSIJE

22 januara 2023

Rusija je neočekivano reagovala na provokaciju Pakistana, koja je poslala vojnu pomoć Ukrajini. Ove zaključke dele politički analitičari iz Kine.

Pre izvesnog vremena se saznalo, da Pakistan planira da pošalje 159 kontejnera municije u Ukrajinu, kao vojnu pomoć. Prema rečima kineskih stručnjaka, niko nije očekivao takav korak Islamabada, ali je još više iznenađujući bio odgovor Ruske Federacije na ono što se dešava.Analitičari navode, da je Rusija na krajnje nestandardan način pristupila situaciji sa Pakistanom. Umesto da ga napadne kritikom, izabran je drugačiji pristup, suptilniji. Moskva nije vršila pritisak na Pakistan, već mu je samo dala do znanja da su takvi koraci neprihvatljivi. Međutim, tu se nije završilo.

Umesto eskalacije u odnosima, Moskva je protivniku ponudila da razvija saradnju. Konkretno, pre izvesnog vremena strane su se dogovorile oko mape puta, za veoma obećavajući gasovod „Pakistanski tok“.

U Kini smatraju da je Rusija izabrala neočekivan, ali prilično efikasan pristup. Nije sebi stekla nove neprijatelje, već konstruktivnu saradnju sa protivnikom.

Strane se dogovaraju i o isporuci ruske nafte. Ovi kontakti su izuzetno važni kako za Islamabad, tako i za Moskvu, koja nastoji da diverzifikuje svoje snabdevanje energentima.

„Sudeći po ovom talasu složenih operacija, odnosi između Rusije, Ukrajine i Pakistana nisu jednostavni“, kažu kineski analitičari.

Pomoć Pakistana Ukrajini nije samo posledica pritiska Zapada na zemlju, već i dugogodišnje ukrajinsko-pakistanske saradnje u sferi odbrane. Međutim, sudeći po tome kako se situacija razvija, verovatno je, da će Pakistan uskoro zaigrati na strani Ruske Federacije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gagi says:

  Tek ce se u nekim buducim vremenima pokazati sva raskos slovenske inteligencije. Zapad je navikao da manipulise sa zavisnim i nerazvijenim zemljama sa tkzv. pomoci u valuti koju nemilice proizvode. Za te papire drzave moraju da kupe energente za svoj zivot, vise im to nije omoguceno. Sto bi Pakistan sebi dozvoljavao dva uslovljavanja kada sada direktno moze da ima benefit od onoga ko mu je neophodan. Rusi veoma mudro iz medjudrzavnih transakcija izbacuju lihvare i svetske krpelje. Posrednici su izgubili poziciju da politicki ucenjuju, sada Rusi direktno posluju i kreditiraju za SVOJ neophodan proizvod.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Tako je bre kolega Gagi, hvala Bogu prestao si da za sve ovo optužuješ komuniste i Vatikan. Najzad si se okrenuo pravom problemu - sorošoidima.

 2. Petrovgrad says:

  Slanje par kontejnera džabane je sitna provokacija. Za Ukrajinu svaka vojna pomoć je je zakasnila, i donosi više stradalih i pogunulih Ukrajinaca.Bolje da su im poslali bele čaršave, tako bi možda i spasile nekog vojnika. Legija stranaca u Roskoj varijanti je nemilosrdna.

 3. persida says:

  Dajte sanduka, sto vise. Red je da se ukro vojnici pokopaju.

 4. Zeka says:

  Da li je ovo ruski poziv i drugim zemljama Azije da najave pomoć Ukrajini?! Što da ne? U tom slučaju, kako se vidi, Rusija će im velikodušno ponuditi "veoma obećavajuću" saradnju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *