Kineski antiraketni štit čuva nebo iznad Turske

Kineski antiraketni štit čuva nebo iznad Turske

9 oktobra 2013

Syria missileIz Pekinga saopšteno da će Kina zajedno sa Turskom proizvoditi antiraketni sistem FD-2000. Turska će tako dobiti sopstveni sistem protivraketne odbrane.

Kina je odbacila zabrinutost NATO-a i SAD zbog odluke Turske da sa kineskom kompanijom izgradi raketni odbrambeni sistem, ocenjujući da je takva saradnja kineske i turske vojske uobičajena i u skladu sa normama.

Tuska je odlučila da sklopi sporazum za izgradnju tog sistema sa kineskom vojnom kompanijom 26. septembra.

Kineski sistem FD-2000 pobedio je na tenderu američki Patriot, ruski S-400 i francusko-italijanski Eurosam Samp-T, preneli su mediji. Kako je ranije saopšteno, sistem će se proizvoditi u Turskoj, u skladu sa kineskom tehnologijom i radi se o ugovoru vrednom više milijardi dolara.

Sistem FD-2000 je izvozna varijanta kineskog antiraketnog štita „crvena zastava“, koji je već godinama u upotrebi u kineskoj vojsci.

Domet raketa je 200 kilometara, a maksimalna visina cilja oko 30 kilometara. Sistem je namenjen uništavanju aviona, bespilotnih letelica i krstarećih raketa na velikim daljinama. Turska nema sopstveni sistem odbrane od raketa dugog dometa.

SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost da kineski raketni sistem neće biti usklađen sa NATO-sistemima, a sličnu obazrivost iskazali su i zvaničnici te alijanse.

Kineski zvaničnici su, međutim, odbacili te kritike, nazivajući ih „nerazumnim i nepotrebnim“.

Vlada Kine zastupa mudru i odgovornu politiku u vojnoj trgovinskoj saradnji sa stranim zemljama, navodi su u saopštenju.

„Kina se strogo pridržava principa neremećenja svetskog i regionalnog mira i stabilnosti, nemešanja u unutrašnje stvari stranih zemalja i temeljno sprovodi svoje međunarodne obaveze“, rečeno je u Pekingu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *