КИНЕСКИ ДОКТОР: Открио сам да у Вухану нешто крију, Kини прети други талас (ВИДЕО)

KINESKI DOKTOR: Otkrio sam da u Vuhanu nešto kriju, Kini preti drugi talas (VIDEO)

17 maja 2020

Kina je zabeležila pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabeleženo osam.

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog talasa zaraze kovidom-19 i dalje velika.

Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u severoistočnom kineskom gradu Jilinu.Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom delu Kine sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Lokalni prenos zaraze u Jilinu desio se u delu grada koji su kineski funkcioneri označili visokorizičnim područjem za kovid-19 te su uvedene pojačane mere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tokom dana da izlazi napolje i obavlja potrebno snabdevanje.

Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svako ko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u poslednjih 48 sati.

Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja graniči sa Severnom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u sredu suspendovala putničke vozove.

Istovremeno je utvrđeno 12 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti.

Preti drugi talas zaraze

Zdravstveni savetnik kineske vlade Zong Nanšan kazao je za CNN da je opasnost od drugog talasa zaraze koronavirusom i dalje velika.

„Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osetljiva na moguću zarazu kovidom-19 zbog nedostatka imuniteta. Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama“, upozorio je Zong.

On je kazao i kako su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključne detalje o obimu početne zaraze.

Rekao je kako je 18. januara posetio Vuhan i kako su mu tada lekari i bivši studenti govorili kako je situacija gora nego što se prikazuje.

Virus je podmetnut?

Posumnjao je da mu vlasti u Vuhanu ne govore istinu jer je službeni broj novoobolelih u tom gradu iznosio 41 čak deset dana zaredom.

„Nisam verovao u te brojke i tražio sam da bi daju stvarne brojeve“, kazao je Našan.

Iako priznaje da je Vuhan na početku prikrivao prave brojeve, Našan odbacuje da se prikrivanje nastavilo i nakon što su centralne kineske vlasti preuzele stvar u svoje ruke.

„Od 23. januara svi su podaci bili verodostojni„, kazao je on.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je virus stvoren u laboratoriji.

Kazao je da je o tome više puta pitao Ši Zengli, vodeću virusološkinju s Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja mu je kazala da s opremom koju trenutno imaju i stručnjacima na raspolaganju nisu mogli stvoriti virus.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Ovi podaci vređaju i zdravu i nezdravu pamet. Tričetir zaražena znak novog talasa pandemije? Pogledam se u ogledalo i učini mi se da stvarno izgledam nezdravo. Udarile me vesti i novomatematika gde je 4000 umrlih pandemija. Postao sam preosetljiv a ovi brate nemaju milosti. Istrebiće Kineze ako nastave da ih umiru pandemijom po 1500 mesečno. Trebaće im samo oko milion meseci da svi Kinezi umru od dosade...ovaj, pandemije. U Vuhanu nešto kriju a onda Zenga iznese sve šta kriju, jer, eej, od njega ne mogu sakriti. A i od kada je Si preuzeo kontrolu, sve je istina. Živeo Tile. Mislim da kinezi stvarno nešto kriju. Znate šta kriju? Pa umire ih milion dnevno od pandemije a na svetu umire čak 10 miliona dnevno od pandemije, samo kriju od nas zaverenici jedni. Setite se Italije i neprgleden kolone leševa natovarenih mrtvim kamionima? Eh, lingva lapsus a mrzi me da ispravljam. Milijon Talijana dnevno cilj! Bio, ali mediji podbacili(možda mi daju koju siću da pišem za njih? A onda ima da umiremo brže nego si pročitao prvi red)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *