KИНЕСKИ ЕKСПЕРТИ: Русија је нанела два немилосрдна ударца долару

KINESKI EKSPERTI: Rusija je nanela dva nemilosrdna udarca dolaru

26 oktobra 2021

Rusija je pokrenula proces slabljenja hegemonije američkog dolara. Ovo se navodi u članku kineskog izdanja Baijiahao.Nakon zaoštravanja odnosa Moskve i Zapada na pozadini ukrajinskih događaja 2014. godine, rusko rukovodstvo je počelo ozbiljno da se bori protiv zavisnosti pojedinih sektora privrede od Evropske unije i SAD.

Pored supstitucije uvoza, Rusija je počela ubrzano da smanjuje udeo američkog dolara u svojim zlatnim i deviznim rezervama.

Danas je situacija takva da Fond nacionalnog bogatstva (NWF) Ruske Federacije više nema američku valutu. Da bi ga se oslobodila, Moskva se oslanjala na zlato i drugu vrednu imovinu.

Ovaj korak Kremlja izazvao je širok ođek u međunarodnoj zajednici. Kako pišu autori Baijiahaoa, nije često da vodeći geopolitički igrači otvoreno pokazuju svoje nepoverenje u dolar.

Još jedan nemilosrdan udarac američkoj valuti bila je izjava ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nedavno, ruski lider je istakao da je pozicija dolara kao svetske rezervne valute u poslednje vreme značajno oslabila, a broj transakcija sa njegovim učešćem se stalno smanjuje.

Takve reči takođe ne doprinose jačanju uticaja Sjedinjenih Država.

„Danas je klađenje na američki dolar poput pokušaja da ugasite žeđ otrovom“, pišu kineski novinari.

Danas se mnogi ekonomisti slažu da se era hegemonije dolara bliži kraju. A početak takvim procesima postavila je Rusija.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    TO je zapravo jedini put i nacin da se suzbije hegemonija svetske nemani. Ceo svet je danas pod kontrolom i izdrzavan sarenim salvetama iz Americkih stamparija. Niko na svetu nije u stanju da proveri, ima li kakve realne podloge za toliko stampanje "nove vrednosti". Ni iz cega su stvorili enormnu moc kojom vladaju svetom. Da bi malo prikrili tragove, u Evropi su izmislili euro jer bi bas bilo ocigledno da je dolar platezno sredstvo na starom kontinentu.Kao sto rekoh, samo je marginalizovanje dolara put da se slomije kicma svetskom kabadahiji. Kinezi se tu neckaju jer su im ameri duzni trilione i ko zna koliko, ne bi bas da ostanu praznih saka a ovi ih zbog tog duga ucenjuju. Klasicna stara prevarantska igra,duznik stalno obecava i priznaje dug i evo, samo sto ga nije vratio a poverioc zivi u vecnoj nadi.

  2. milorad5 says:

    pa ekipa u vašingtonu lažnim parama finansira prave ratove potpuno je jasno da prvo mora ta štamparija da se ugasi,dobar deo zapadnog BDP je u stvari prenaduvana valutna i berzanska špekulacija koju plaćaju siromašni kroz namerno obezvredjenu jeftinu robu i rad to je tako očito.Prvo vam na silu uvale kredite koje morat da vrađate u njihovoj valuti a onda tu svoju valutu podignu nebu pod oblake kako im se dopada i primoravaju dužnike da izvoze bilo šta budzašta samo da bi "servisirali" dugove.Pravi odgovor na takvo banditsko ponašanje je BANKROT i prekid ekonomskih odnosa sa njima,i uskoro će to moći jer postoje nove ekonomske sile koje rade pod drugim sistemom to ej iglavni rzlog besa na zapsadnoj strani,kinezi im preotimaju roblje i dobijaju saveznike.Kineske kredite je moguće otplatiti ,zapadne NIKADA neće otplatiti siromašni deo planete i u tome je poenta.

  3. John Evans says:

    nemoguca misija dolar je svetska valuta nista ga ne moze oboriti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *