КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: С-500 је далеко испред свих…

KINESKI EKSPERTI TVRDE: S-500 je daleko ispred svih…

29 novembra 2019

Operativna efikasnost ruskog sistema „S-500“ uveliko prevazilazi bilo koji aktivni sistem protivvazdušne odbrane u svetu “, tvrde kineski mediji.

Analizirajući sistem protivvazdušne odbrane i navodeći njegove nepotvrđene prijavljene specifikacije, uključujući maksimalni domet preko 500 km i mogućnost praćenja i ciljanja do 10 balističkih ciljeva koji se kreću brzinom do 20 Maha, kineski medij ističe da novi raketni sistem „pokriva odbranu od gotovo svih vrsta aviona, uključujući male bespilotne letelice i nisko-leteće krstareće rakete“.“U poređenju sa S-400, sistem S-500 bi trebalo da bude opremljen novim, super-moćnim radarom, a udaljenost između sistema i neprijateljevog dolaznog cilja može se povećati za 150-200 km”, stoji u objavi.

Pored toga, nagađa se da će „S-500 takođe koristiti novu konfiguraciju cevi za lansiranje raketa, dodajući dve dodatne cevi uobičajenom bacaču sa 4 cevi, kako bi postao sistem lansiranja sa 6 cevi“.

Poređenja radi, kineski medij je primetio da je S-400, koji ima četiri cevi, sposoban da presreće do šest meta, krećući se oko šest puta brže od zvuka, na udaljenosti većoj od 400 km.

Prema objavi, prodaja trenutne generacije S-400 je nedavno skočila, delom zahvaljujući „besplatnoj reklami“ SAD-a, jer je Vašington pokušao da zabrani prodaju sistema svojim saveznicima. Nakon toga su, kineski medij Sina sugeriše, “čak i neke zemlje koje nisu bile zainteresovane za raketni sistem počele da obraćaju pažnju na S-400”.

Protivraketni, protivavionski i protivmeteoritski?

U februaru 2013. meteorit od 12.000 tona prečnika oko 20 metara ušao je u Zemljinu atmosferu nad gradom Čeljabinsk, Rusija, severno od Kazahstana, raspadajući se širom atmosfere, a ostaci su padali na slabo naseljena mesta u tom području.

Ukazujući na komentare o tadašnjem događaju, koji uključuju i to da je meteorit možda razbijen raketom S-500 koja se testira u regionu, činilo se da Sina veruje da su špekulacije bile ozbiljne i da su „među ruskim medijima i u javnosti pohvale za oružje dostigle neverovatan nivo“.

Nagađanja ili ne, očekuje se da će S-500 moći da kontrira napadima iz svemira, a zvaničnici su početkom ovog leta potvrdili da će sistem imati tu sposobnost, čineći S-500 u suštini visoko mobilnim, antibalističnim raketnim sistemom.

Proizvodnja sistema, čija je većina karakteristika stroga tajna, započela je početkom ove godine, a vojska trenutno testira S-500, dok bi masovna proizvodnja trebalo da započne u drugoj polovini 2020. godine.Prošle nedelje, Sergej Čemezov, izvršni direktor ruskog giganta vojne industrije Rostec, rekao je da će jednom, kada proizvodnja S-500 krene, prvi prioritet biti opremanje ruske vojske. Zvaničnik je isključio mogućnost izvoza u druge zemlje najmanje „narednih pet godina“. U međuvremenu, rekao je Čemezov, S-400 i dalje uživa „veliku potražnju“.

S-400 je trenutno najnapredniji mobilni sistem protivvazdušne odbrane u ruskom arsenalu. Pored Rusije, sistem poseduju Belorusija, Kina i, od nedavno, Turska. Rusija i Indija su takođe potpisale ugovor u iznosu od pet milijardi dolara za isporuku sistema u Delhi u narednim godinama.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Kad ce ga kopirate?

  2. persida says:

    Donesite ga u Siriju, pa da gledamo kako ga Izraelci rokaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *