КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ МОСКВУ: Сукоб САД и Русије десиће се овде…

КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ МОСКВУ: Сукоб САД и Русије десиће се овде…

8 марта 2021

Аналитичари кинеског портала Соху верују да ће на Арктику ускоро избити конфронтација између Русије и Сједињених Држава и Норвешке.

Веома дуго је руководство скандинавске државе покушавало да одржи неутралну позицију и да се не супротстави Совјетском Савезу, а потом и Русији.Чак и након приступања Северноатлантском савезу, Осло је одбило да на територији земље распореди нуклеарно оружје и балистичке ракете средњег домета.

Али последњих година, норвешка реторика према Русији претрпела је значајне промене, што се може видети на примеру појављивања четири бомбардера америчког ваздухопловства у ваздухопловној бази Орланд.

„Ваздухопловна база Орланд налази се у непосредној близини западних граница Русије. Распоређивање америчких бомбардера у Норвешкој је очигледан сигнал Москви – упозорење на предстојеће промене“, наводи се у чланку кинеског портала.

Највећи разлог за ову ситуацију, према речима Кинеза, јесте архипелаг Свалбард.

Упркос чињеници да је под јурисдикцијом Осла, Русија, у складу са међународним уговором, има пуно право да тамо обавља економске активности.

Овакво стање ствари не одговара Вашингтону који настоји да истисне Русију из арктичког региона.

У вези са тим, постоји велика вероватноћа да ће Американци, уз помоћ Норвежана и њихових других савезника у НАТО-у, покушати Москви да приреде непријатно изненађење. Није искључено да ће и америчким бомбардерима, који су изабрали Орланд, бити дозвољен улазак.

За Русију је Свалбард приступ налазиштима нафте и гаса, као и риболовним ресурсима. Војно присуство на архипелагу пружа прилику да се под контролом држе највећи морски путеви и ваздушни саобраћај.

На основу тога, постаје очигледно да Москва не намерава да се одрекне својих ставова и, ако буде потребно, супарницима ће показати снагу, пишу кинески аналитичари.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Кинези ће ускоро бити боље наоружани од Русије и Америке заједно. А то ће неминовно довести до неких промена серви из Америку. Али Кинези такође пујдају Русе и Амере једне против других. Није то директно видљиво ни схватљиво, али Руси и Амери схватају и индиректне потезе веома добро. То Кинези просипају америчке буве око себе које су као пријатељске према Русији. Ето, толико о паметовању кинеских налитичара и државних медија. Иако су све моћнији, Кинези су и даље као деца. Мисле саће се све реши када Амери удару у Русију и они ће преузети Свет брез проблема. Па нису никад, бре.

  2. milorad 5 says:

    Rat će početi u ukrajini,nisu oni za DŽ pravili huntu u kijevu a i pristizanje pojačanja američke armije sugeriše gde su glavni pravci napada.NATO se apsolutno priprema za udar na rusiju, povod je nebitan.Sitacija u blizini ruskih zapadnih granica se pogoršava iz nedelje u nedelju ali to niko ne javlja."Epidemija" je medijska patka,koja zaglušuje sve izveštaje o razmeštanju velikih vojnih grupacija duž ruskih granica.Dalje diplomatskoi političko zaoštravnaje i eskalacija napada i optužbi protiv ruske federacije su apsolutno i očigledno uvod u direktna sukob i taj projekat je NA KRAJU,ostalo je da se otpočne paljba.Ako rat ne počne ove god.imali smo mnogo sreće, ali mislim da je to neizbežno, a onda će da bude haos.Osnovna ideja je da NATO vodi rat sa topovskim mesom iz istočne i centralne evrope a amerikanci i ostali zapadnjaci će da budu komanda, avijacija i flota.To garantuje max.gubitke slovenskim narodima koji će biti gurnuti na ruske topove i min.gubitke z.evropi koja će da glumi "steznik" tih trupa na frontu(komanda,spec.operacije, vatrena podrška, logistika deo oklopnigh snaga, to je ono što je rezervisano za zapadni deo NATO,ostatak će da bude pešadija,istočni ostatak.)Dalji razvoj će zavisiti od ruskog odgovora ali ne treba sumnjati da će on biti žestok i mislim da će biti strateških udara upravo po zapadu.Rusi se neće ustezati koliko shvatam njihove poruke,ali ovi na zapadu izgleda misle da rusi blefiraju i da će mirno podnositi klasičan rat na svojim granicama, nešto kao 1914-1918, i lagano razaranje svoje ekonomije i države, a to je po mom mišljenju najgluplji deo plana NATO napada.NEKO će od njih da popije bombu sigurno,JEDNU kao u pozorenje ,a full udar ako nešto pokušaju dalje,to je vrlo verovatan razvoj dogadjaja novog "pohoda na istok".Provociiranje ovakvog razvoja dogadjaja od strane zapadne alijanse je siguran put u katastrofu svetskih razmera i ja ne vidim ništa više što bi moglo da spreči ovakav razvoj dogadjaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u