КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ МОСКВУ: Сукоб САД и Русије десиће се овде…

KINESKI EKSPERTI UPOZORAVAJU MOSKVU: Sukob SAD i Rusije desiće se ovde…

8 marta 2021

Analitičari kineskog portala Sohu veruju da će na Arktiku uskoro izbiti konfrontacija između Rusije i Sjedinjenih Država i Norveške.

Veoma dugo je rukovodstvo skandinavske države pokušavalo da održi neutralnu poziciju i da se ne suprotstavi Sovjetskom Savezu, a potom i Rusiji.Čak i nakon pristupanja Severnoatlantskom savezu, Oslo je odbilo da na teritoriji zemlje rasporedi nuklearno oružje i balističke rakete srednjeg dometa.

Ali poslednjih godina, norveška retorika prema Rusiji pretrpela je značajne promene, što se može videti na primeru pojavljivanja četiri bombardera američkog vazduhoplovstva u vazduhoplovnoj bazi Orland.

„Vazduhoplovna baza Orland nalazi se u neposrednoj blizini zapadnih granica Rusije. Raspoređivanje američkih bombardera u Norveškoj je očigledan signal Moskvi – upozorenje na predstojeće promene“, navodi se u članku kineskog portala.

Najveći razlog za ovu situaciju, prema rečima Kineza, jeste arhipelag Svalbard.

Uprkos činjenici da je pod jurisdikcijom Osla, Rusija, u skladu sa međunarodnim ugovorom, ima puno pravo da tamo obavlja ekonomske aktivnosti.

Ovakvo stanje stvari ne odgovara Vašingtonu koji nastoji da istisne Rusiju iz arktičkog regiona.

U vezi sa tim, postoji velika verovatnoća da će Amerikanci, uz pomoć Norvežana i njihovih drugih saveznika u NATO-u, pokušati Moskvi da prirede neprijatno iznenađenje. Nije isključeno da će i američkim bombarderima, koji su izabrali Orland, biti dozvoljen ulazak.

Za Rusiju je Svalbard pristup nalazištima nafte i gasa, kao i ribolovnim resursima. Vojno prisustvo na arhipelagu pruža priliku da se pod kontrolom drže najveći morski putevi i vazdušni saobraćaj.

Na osnovu toga, postaje očigledno da Moskva ne namerava da se odrekne svojih stavova i, ako bude potrebno, suparnicima će pokazati snagu, pišu kineski analitičari.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Kinezi će uskoro biti bolje naoružani od Rusije i Amerike zajedno. A to će neminovno dovesti do nekih promena servi iz Ameriku. Ali Kinezi takođe pujdaju Ruse i Amere jedne protiv drugih. Nije to direktno vidljivo ni shvatljivo, ali Rusi i Ameri shvataju i indirektne poteze veoma dobro. To Kinezi prosipaju američke buve oko sebe koje su kao prijateljske prema Rusiji. Eto, toliko o pametovanju kineskih nalitičara i državnih medija. Iako su sve moćniji, Kinezi su i dalje kao deca. Misle saće se sve reši kada Ameri udaru u Rusiju i oni će preuzeti Svet brez problema. Pa nisu nikad, bre.

  2. milorad 5 says:

    Rat će početi u ukrajini,nisu oni za DŽ pravili huntu u kijevu a i pristizanje pojačanja američke armije sugeriše gde su glavni pravci napada.NATO se apsolutno priprema za udar na rusiju, povod je nebitan.Sitacija u blizini ruskih zapadnih granica se pogoršava iz nedelje u nedelju ali to niko ne javlja."Epidemija" je medijska patka,koja zaglušuje sve izveštaje o razmeštanju velikih vojnih grupacija duž ruskih granica.Dalje diplomatskoi političko zaoštravnaje i eskalacija napada i optužbi protiv ruske federacije su apsolutno i očigledno uvod u direktna sukob i taj projekat je NA KRAJU,ostalo je da se otpočne paljba.Ako rat ne počne ove god.imali smo mnogo sreće, ali mislim da je to neizbežno, a onda će da bude haos.Osnovna ideja je da NATO vodi rat sa topovskim mesom iz istočne i centralne evrope a amerikanci i ostali zapadnjaci će da budu komanda, avijacija i flota.To garantuje max.gubitke slovenskim narodima koji će biti gurnuti na ruske topove i min.gubitke z.evropi koja će da glumi "steznik" tih trupa na frontu(komanda,spec.operacije, vatrena podrška, logistika deo oklopnigh snaga, to je ono što je rezervisano za zapadni deo NATO,ostatak će da bude pešadija,istočni ostatak.)Dalji razvoj će zavisiti od ruskog odgovora ali ne treba sumnjati da će on biti žestok i mislim da će biti strateških udara upravo po zapadu.Rusi se neće ustezati koliko shvatam njihove poruke,ali ovi na zapadu izgleda misle da rusi blefiraju i da će mirno podnositi klasičan rat na svojim granicama, nešto kao 1914-1918, i lagano razaranje svoje ekonomije i države, a to je po mom mišljenju najgluplji deo plana NATO napada.NEKO će od njih da popije bombu sigurno,JEDNU kao u pozorenje ,a full udar ako nešto pokušaju dalje,to je vrlo verovatan razvoj dogadjaja novog "pohoda na istok".Provociiranje ovakvog razvoja dogadjaja od strane zapadne alijanse je siguran put u katastrofu svetskih razmera i ja ne vidim ništa više što bi moglo da spreči ovakav razvoj dogadjaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *