КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ ЗАБРИЊАВА СВЕ: Рађа се нова нуклеарна сила на ИСТОКУ

KINESKI IZVEŠTAJ ZABRINJAVA SVE: Rađa se nova nuklearna sila na ISTOKU

18 septembra 2020

Poverljivi kineski izveštaj otkriva da Saudijska Arabija ima dovoljno rude uranijuma od koje može da napravi nuklearno gorivo, piše Sputnjik.

To je, kako navode, izazvalo strah na Zapadu da bi Rijad mogao da krene u proizvodnju nuklearne bombe uz pomoć Kine.Izveštaj su sačinili kineski geolozi, koji vladi u Rijadu pomažu u mapiranju rezerve uranijuma u skladu sa dogovorom o nuklearnoj kooperaciji dve zemlje, piše londonski „Gardijan“, koji tvrdi kako je imao uvid u taj izveštaj.

Prema tom izveštaju, Saudijska Arabija može da računa na 90.000 tona uranijuma iz tri najveća nalazišta u zemlji.

Saudijska Arabija već nekoliko godina najavljuje mogućnost uvođenja nuklearne energije, ali eksperti tvrde da bi to moglo da dovede i do stvaranja nuklearnog oružja.

„Ukoliko su tačne tvrdnje o rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji, one bi mogle da budu dovoljne za nekoliko nuklearnih elektrana“, kazao je profesor rudarstva na Univerzitetu Eksiter Kip Džefri.

Domaće rezerve uranijuma obezbeđuju državi mogućnost da ne zavisi od njegovog uvoza, te samim tim i mogućnost razvoja oružja, navodi londonski list.

– Ako razmatrate razvoj nuklearnog oružja, što vam je nezavisniji nuklearni program, tim bolje. U nekim slučajevima, strani dobavljači uranijuma mogu da zahtevaju njegovu primenu isključivo u mirnodopske svrhe. Ali ako imate svoj uranijum, ne morate o tome da brinete – kaže istraživač nuklearnog programa Karnegijeve fondacije Mark Hibs.

Stručnjak Bruking instituta Brus Ridel smatra da užurbana potraga za domaćim rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji može da ukaže na želju za razvojem nuklearnih postrojenja ne samo u mirnodopske svrhe.

Mogućnost da Saudijska Arabija razvije nuklearno oružje podstaknuta je izjavom princa Mohameda Bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će, ukoliko njihov rival Iran razvije nuklearnu bombu, „to učiniti i Saudijska Arabija najbrže što može“.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je nedavno da razgovara sa Saudijskom Arabijom u vezi sa monitoringom njihovog nuklearnog programa, te da Rijad do sada nije pristao na kontrolu koja bi potvrdila da se taj program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.Kako tvrdi Mark Hibs, Peking je zainteresovan da pomogne Saudijskoj Arabiji, iako je ta zemlja ključni američki saveznik u regionu, kako bi našla novog kupca za svoje nuklearne elektrane, ali i potencijalnu zemlju iz koje bi uvozila uranijum.

Saudijski zvaničnici negirali su da je istraživanje uranijuma u vezi sa razvojem nuklearnog oružja i tvrde kako se radi o strategiji diversifikacije ekonomije, kako ne bi zavisila samo od nafte.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Pa možda čak malo i naprave goriva za elektrane, ali sve ostalo...Pa zna se! Ostalo se izvozi u Meriku a Kini je dozvoljeno da plaća istraživanja. Kada se sve završi, Kina će dobijati malo godina malo nafte da pravi što jeftinije klikere za Amerikance i opet obnovi "budžet" da može da investira u Srbiju, na primer. Saudijska Arabija je bukvalno i digitalno plaćena da bude Američki rob, izvor nafte i da "kupuje" sve američke Atlantske luke sa svojim parama, odnosno da vrati pare koje je dobila za naftu ulažući u renoviranje svih američkih luka. A onda kao utehu, svi merički mediji žalostivo pevaju kako je Saudijska Arabija postala "vlasnik" svih američkih luka. Koja komedija. I to rijaliti komedija. I sad taj rob da napravi A bombu? Pa može ako Amerika dozvoli a ako se posvađaju, onda Ameri uđu u Arabiju sa vojskom, sednu na izvore nafte i uranijuma koje je otkrila Kina i otvore samoposlugu. Kao u Siriji. Samo u Siriji su čuvari američke samoposluge Rusi, a u Arabiji će verovatno biti Kinezi. Inače, Rusija je postala samoposluga Kine jer nije tela da bude Merička samoposluga. Pa nije joj se baš isplatilo. Sada mora da prodaje jeftinije nego direktno Americi, jer posrednik Kina mora nešto i da zaradi. Tako današnji Svet silnih sila mrda. A mi mali, nesilni, samo se uvijamo i sad nas šopaju Zapadnjaci, sutra Istočnjaci i tako nam prolazi život. Sve dok ga imamo. I onda kaže "čudo jedno kako neko ipak želi da dođe do armagedon A rata!" Ima to svoje osnove, mislim ta želja ali ipak sve više shvatamo da oni neće A ratovati a mi oćemo to još više želeti sa godinama ispred nas. Želje i stvarnost najčešće neidu zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *