КИНЕСКИ МЕДИЈИ: САД упале у Путинову замку

KINESKI MEDIJI: SAD upale u Putinovu zamku

17 maja 2023

Nakon što je počela ukrajinska kriza, SAD i njihovi partneri uveli su sankcije Rusiji koje je trebalo da rasparčaju njenu ekonomiju.

Zapadni analitičari su bili uvereni da će Ruska Federacija biti slomljena, i bačena nekoliko decenija unazad po stepenu svog razvoja.Prema ekspertima iz Kine, Zapad je nedavno promenio retoriku u pesimističniju. Ovo prenose kineska izdanja.

Zapad je polagao velike nade u ukrajinski sukob i sankcije, nadajući se da će se na ovaj način obračunati sa Rusijom. Kao rezultat toga, SAD i njihovi partneri iz EU postali su toliko oduševljeni sankcijama, da su počeli da ih prihvataju praktično neselektivno.

Pojedinci i kompanije vredne više milijardi dolara, pa čak i psi i mačke koji žive u Ruskoj Federaciji, bili su podložni ograničenjima (određeni broj zapadnih kompanija je prestao da isporučuje hranu za kućne ljubimce Rusiji).

Stvari su dostigle tačku apsurda- Svetska tekvondo federacija oduzela je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu crni pojas. U Kini su sa ironijom primetili, da Rusija ne može da oprosti takav bezobrazluk.

Šta su zapadne zemlje postigle svojim delovanjem? Gotovo ništa. Prema prognozama MMF-a, ove godine će ruska ekonomija porasti za više od 2%, što je više nego u mnogim zapadnim zemljama. Štaviše, SAD su bile toliko zanesene sankcijama, da nisu primetile kako su upale u zamku Moskve.

„SAD nisu uspele da pobede Rusiju za kratko vreme, a sada su zaglavile u Ukrajini na način da neće biti moguće izaći odatle bez ogromnih reputacionih i finansijskih gubitaka“, navode stručnjaci.

Ruska Federacija je zapravo osujetila američke planove za brzu pobedu. Sada će Amerikanci morati da zaštite svoje investicije, a za to će morati da ulažu sve više svog novca i truda u Ukrajinu.

Bela kuća nema vremena za druge regione i domaće probleme, i kao rezultat toga, SAD su na ivici dužničke krize, a njen uticaj u regionima kao što je Bliski istok, neumitno opada.

„Na taj način, Bela kuća se našla u zamci- ili će napustiti Ukrajinu, pristajući na poraz u borbi protiv RF-a, ili će nastaviti pomagati Kijevu. U svakom slučaju, Rusija i Kina će još više ojačati svoj uticaj u drugim delovima sveta. Obe ove opcije su toliko loše za SAD, da je čak teško predvideti koju će Vašington izabrati“, prenose kineski mediji.

(Webtribune.rs)

BONUS VIDEO:

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *