Кинески милијардер обећао: Запослићу 100 милиона људи

Kineski milijarder obećao: Zaposliću 100 miliona ljudi

17 oktobra 2016

jack-ma-alibaba-group

Milijarder Džek Ma, osnivač kineskog sajta Alibaba, giganta u internet prodaji (uzoru mu je slavni Amazon), otkrio je svoj ambiciozni plan za narednih dvadeset godina

– Za dve decenije nadamo se da ćemo imati dve milijarde potrošača širom sveta, da ćemo ojačati poslovanje i stvoriti 100 miliona radnih mesta – napisao je Ma u godišnjem pismu akcionarima.

On očekuje bar još tri decenije u kojima će vladati tehnološke promene koje će podrazumevati i sasvim novi pristup u odnosu na tradicionalnu trgovinu. Alibaba će pozvati trgovce da se pridruže sistemu i tako umreže prodajne platforme i reklamne alate.

Loš đak

Ma je u mladosti bio loš đak, zaradio je nadimak Ludi Džek Ma, jer je dugo tvrdio da se na internetu može zaraditi, a jednom je čak odbijen kada je tražio posao u lancu brze hrane KFC.

Ipak, svoja znanja je prvo sticao na neuobičajen način (engleski je učio boraveći po hotelskim predvorjima u razgovoru sa strancima), a zatim se neverovatna upornost isplatila i iz trećeg pokušaja upisao je učiteljski fakultet i postao nastavnik engleskog.

Bio je fasciniran internetom, a još 1995. godine je osnovao prvu internet kompaniju, a četiri godine kasnije ključnu – Alibabu, koja je postala „kineski Amazon“.

Kineske kopije su bolje od originala

Vlasnik Alibabe i dolarski milijarder, uverava svet da je mnogo falsifikovane robe koja je – boljeg kvaliteta od originala, čime je odgovorio na sve teže kritike da njegov sajt prodaje falš robu.

Zbog toga je Međunarodna organizacija za borbu protiv kopija u maju suspendovala njegovu kompaniju iz članstva, i to posle dojava „nekih kompanija da je kineski gigant u internet prodaji najveće prodajno mesto falsifikovane robe na svetu“.

– Lažnjaci su danas boljeg kvaliteta i prodaju se po boljoj ceni od pravih brendova. Ti proizvodi se prave u potpuno istim fabrikama, koriste iste sirovine, ali se prodaju pod drugim imenima… – rekao je on i zaključio da se promenio način poslovanja za brendove – to nisu lažni proizvodi, već je reč o poslovnom modelu koji je napravio revoluciju u svetu, brani se Ma.

Život kao na filmu

Džek Ma kaže da je svoju imperiju izgradio zahvaljujući inspiraciji koju mu je dao filmski lik – Forest Gamp. „On je moj heroj“, kaže ovaj Kinez čija životna priča pomalo podseća na onu pomenutog filmskog junaka koga je 1994. tumačio Tom Henks.

– Gledam taj film uvek iznova jer mi on govori da, šta god da se promeni, ti si i dalje ti – kaže Ma.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *