Kинески научници УПРАВО СУ ОТKРИЛИ БРОЈKЕ ВАЖНЕ ЗА ЦЕО СВЕТ у борби против коронавируса: ДОБРО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ЊИХ

Kineski naučnici UPRAVO SU OTKRILI BROJKE VAŽNE ZA CEO SVET u borbi protiv koronavirusa: DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA NJIH

20 marta 2020

Bolest Covid-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svetu gde je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze, a više od 9.000 ljudi je umrlo.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošle nedelje da je virus smrtonosan za 3,4 posto zaraženih.Ali, zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je verovatno jako podcenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Po zaključku ekipe kineskih naučnika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu „Nature Medicine“, nakon razvoja simptoma Covida-19 postoji 1,4 odstoo verovatnosti smrtnog ishoda.

– Procena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva – napisali su naučnici.

Kontinentalna Kina je 29. februara beležila 79.394 potvrđenih slučajeva i 2.838 umrlih (ili 3,5 posto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Vuhanu.

Ali autori smatraju da blaži slučajevi nisu ubrojeni i smatraju da je njihova procena smrtnosti prikladnija za procenu.

Broj umrlih „pre svega zavisi od težine simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu centra pažnje“ napisali su.Istraživanje koje je vodio infektolog sveučilišta u Hong Kongu Džozef Vu bavilo se i odnosom starosti i smrtnosti.

Postoji pet puta viša verovatnoća da će umreti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 odsto manje ugroženi od sredovečnih.

Opasnost od razvoja umerenih simptoma do teških raste oko 4 odsto po godini starosti između 30 i 60 godina.

Džozef Vu smatra da su te informacije važne za Europu koja je sada epicentar pandemije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *