KINESKI ODGOVOR SAD I JAPANU: Tri ratna broda oko spornih ostrva

KINESKI ODGOVOR SAD I JAPANU: Tri ratna broda oko spornih ostrva

8 decembra 2013

China-Russia-Naval-Exercise241540195Tri kineska broda ušla su danas u teritorijalne vode kod spornih nenaseljenih ostrva Senkaku/Diaoju u Istočnom kineskom moru pod kontrolom Tokija, saopštila je japanska obalska straža što je prvi incident od kada je Pekingu, prošlog meseca, uveo zonu zabrane leta u toj oblasti.

Brodovi su ušli 12 nautičkih milja u japanske teritorijalne vode oko 9:00 časova kod jednog od Senkaku ostrva i napustili to područje malo posle podneva po lokalnom vremenu, prenela je agencija Rojters.

To je prvi put da su uočeni kineski brodovi da plovidbe tim vodama, od kada je Peking 22. novembra podigao regionalne tenzije sa objavljivanjem svoje mape Vazdušne odbrambene identifikacione zone u Istočnom kineskom moru – teritoriju na koju, pored Kine, pravo polažu Japan, Tajvan i Južna Koreja, a na kome se nalazi lanac spornih ostrva.

Rojters podseća da su kineski brodovi ranije plovili oko spornih ostrva, ali su ostajali daleko od ulaska u teritorijalne vode Japana.

Na sporna ostrva u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznata kao Senkaku, u Kini kao Diaoju, pravo polažu Peking i Tokio a spor je nastao pošto je Japan prošle godine kupio tri nenastanjena ostrva od privatnog japanskog vlasnika u čijem su posedu bila od 1972. godine.

Kina je saopštila da svi avioni koji preleću tu zonu moraju da ranije da obaveste (podnesu planove leta) i da se identifikuju ili će se suočiti sa „vanrednim odbrambenim merama“ kineskih snaga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *