КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК УПОЗОРИО ВОЈСКУ: Фокусирајте се на припрему за рат

KINESKI PREDSEDNIK UPOZORIO VOJSKU: Fokusirajte se na pripremu za rat

15 oktobra 2020

Kineski predsednik Si Đinping posetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože „svu svoju energiju u pripremu za rat“.

CNN pozivajući se na navode kineske državne novinska agencija Sinhua navodi da je kineski predsednik poručio vojnicima da „budu u stanju visoke pripravnosti“ i pozvao ih da budu „apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.Inače, vojna poseta je usledila dok tenzije između Kine i SAD, koje, kako CNN piše, ostaju na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele između Vašingtona i Pekinga.

Bela kuća ranije je izvestila da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian pozvao je Vašington da „odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu“ i prekine sve „američko-tajvanske vojne veze“.

Iako Tajvan nikada nije bila pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    To vi kao pokojnikovo "živimo kao da rata nikad neće biti, spremajmo se kao da će ga sutra biti". Nekad popularni a danas skoro zaboravljeni i tabu pokojnik je imao dosta histeričnih izjava. Si je to veoma lepo proučio i ima moto "Kad god posetiš vojnu bazu, ti im reci da se spremaju za rat!" jer vojska misli da rata nikad biti neće. Si ovo izjavljuje u svakoj vojnoj bazi već godinama. Samo sam ja kontra kao i uvek. Ja svaki dan živim kao da će sutra biti rata a spremam se kao da ga nikad biti neće. Više mi se isplati.

  2. Archelay says:

    Si,Putin,Tramp spasavaju civilizaciju od svetskih ljudozderaca.Prvi,prosao je sa zanemarijucom brojkom zrtava i jos,dao punu porciju indijskim pljesaca ljudozderskom muzikom.Drugi,sredio ljudozderce po glavnim tackama njihovih divljenja i stvorio ozbiljnu vakcinu protiv tog zla.I,treci,nabio njih u cosak tako da ce zazaliti za sve sto su ucinili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *