КИНЕСКИ ПРЕДСЕНИК СИ: Никад бољи односи са Русијом

KINESKI PREDSENIK SI: Nikad bolji odnosi sa Rusijom

3 jula 2017

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, uoči sutrašnjeg dolaska u Moskvu gde će boraviti u dvodnevnoj poseti, da Rusija igra važnu i pozitivnu ulogu u procesu rešavanja sirijske krize i da Kina to ceni.

Si Đinping je u intervjuu za ruski list Rosijska gazeta rekao da sirijska kriza predstavlja najopasniju tačku na Bliskom istoku, a to pitanje je, prema njegovim rečima, neophodno rešavati poštujući nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Sirije, prenosi Sputnjik.

„O budućnosti Sirije treba da odlučuje sirijski narod, a političko rešenje je jedini put. Iskreno verujemo da će se to pitanje uskoro rešiti i da će se nada sirijskog naroda o miru i povratku u svoje domove uskoro i realizovati“, rekao je Si.

Kineski predsednik je istakao i nivo bilateralnih odnosa Rusije i Kine rekavši da oni nikad u istoriji nisu bili bolji.

„Pre svega politička i strateška saradnja, koja je rezultirala da preko 4.300 kilometara međudržavne granice oslikava prijateljske i dobrosusedske odnose. Obe strane podržavaju jedna drugu u razvoju i poštuju nacionalne interese. Kina i Rusija su strateški partneri koji svoji odnos razvijaju na poverenju“, naveo je Si.

On je, govoreći o ekonomskim odnosima, rekao da Rusija i Kina na kompleksan način pristupaju tom pitanju i dodao da se to odnosi i na ceo evroazijski kontinent.

Predsednik Kine je rekao da se, pored krupnih investicionih projekata poput gasovoda i Puta svile, velika pažnja posvećuje i malom i srednjem biznisu.

„Vlade obe zemlje će učiniti sve kako bi se olakšao put ruskim i kineskim firmama da lakše posluju, što će se direktno odraziti i na smanjenje nezaposlenosti, ali i na konkurentnost tržišta“, rekao je Si.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *