Kineski ratni brodovi ušli u sporne vode, Japan spreman za rat

Kineski ratni brodovi ušli u sporne vode, Japan spreman za rat

12 januara 2014

China fleetJapanski ministar odbrane Icunori Onodera upozorio je danas da je Japan spreman da brani svoju teritoriju, u trenutku kada su tri kineska broda ušla u sporne vode u blizini ostrva pod kontrolom Tokija u Istočnokineskom moru, što je prvi takav incident od početka godine.

Brodovi kineske obalske straže uplovili su jutros u sporne teritorijalne vode nadomak jednog od ostrva Senkaku, na koje i Kina polaže pravo i naziva ih Dijaoju, a tu zonu su napustili manje od dva sata kasnije, saopštila je japanska obalska straže, preneo je AFP.

„Nikada ne možemo da olako pređemo preko upada u teritorijalne vode“, rekao je Onodera novinarima.

„Moramo da, s jedne strane, uložimo diplomatske napore, a želimo i da snažno branimo pomorsku i kopnenu teritoriju naše zemlje, snagama za samoodbranu koje sarađuju sa obalskom stražom“, istakao je on.

Kineski državni brodovi i avioni približavaju se spornim ostrvima kako bi pokazali da i Peking polaže pravo na tu teritoriju, naročito nakon što je Japan nacionalizovao neka od tih ostrva u septembru 2012. godine.

Kineski brodovi su danas prvi put primećeni u toj zoni otkako su 29. decembra prošle godine tri broda obalske straže ušla u te teritorijalne vode i zadržali se oko tri sata, navodi japanska obalska straža.

Japanski patrolni brodovi pokušavaju da oteraju kineske brodove iz tih voda, podstičući tenzije za koje neki strahuju da bi mogle da izmaknu kontroli i prerastu u oružani sukob, navodi francuska agencija.

Konzervativni premijer Japana Šinzo Abe obećao je da neće biti kompromisa kad je reč o suverenitetu ostrva Senkaku, a nedavno je najavio povećanje vojnih rashoda kako bi se pojačala odbrana zemlje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *