KИНЕСKИ СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Ако Руси упере „Сатану 2“, Јапан ће завршити под водом

KINESKI STRUČNJACI TVRDE: Ako Rusi upere „Satanu 2“, Japan će završiti pod vodom

25 oktobra 2021

Kineski stručnjaci portala „Baijiahao“ pripremili su materijal u kojem su razmotrili hipotetičku mogućnost vojnog sukoba između Rusije i Japana. Kako kažu, to je poslednja, ali ipak moguća opcija, jer su odnosi dveju zemalja pogoršani od kada je Japan dobio novog premijera.U članku se navodi da bi Rusija mogla da upotrebi u sukobu novi borbeni sistem „Sarmat“, koji je na Zapadu poznat pod nazivom „Satana 2“.

Domet leta raketa tog sistema je 16.000 kilometara.

– Ruske interkontinentalne balističke rakete imaju zastrašujuću moć – piše kineski portal.

Autori članka su u četiri reči opisali posledice „napada Rusije na japansku teritoriju“: „Japan će završiti pod vodom“.

Oni dodaju da Tokio ne bi trebalo da računa na pomoć američkog sistema za protivraketnu odbranu.

Ranije je novi premijer Japan Fumio Kišida izjavio da se suverenitet Tokija proteže na južna Kurilska ostrva.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija ne slaže sa izjavom novog japanskog premijera Fumio Kišida na temu Kurilskih ostrva, jer su ta ostrva teritorija Ruske Federacije.

Spor oko Kurilskih ostrva

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.

Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Japanci su nasi tradicionalni stari prijatelji i savetuju nas stalno da priznamo suverenitet siFtara na Kosovu.Zato i ja predlazem japancima da i oni priznaju fakticko stanje na ostrvima i (konacno)priznaju Rusiji suverenitet da ne bi ostali bez jos kojeg dela teritorije

  • D says:

   Daj pobijte se vec jednom, pa da nastavimo da zivimo mirno!!

  • Čist je ko Suza says:

   Mi srbi odavno priznajemo Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije u smislu srpske pokrajine, japanci sigurno misle upravo na to kako je i ostalo od II sv. rata.

 2. Pravda says:

  Prvo potopiti ostrvo pirgavih, to je najvece zlo danas.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Braćo Rusi nemojte ubijati japance pogotovu japanke, i nemojte potapati Japan, jer su japanke među najlepšim ženama sveta. Neka vlada mir i ljubav po Bušido kodeksu časti. Ispijmo "saki" i svaki svojoj gejši da se vrati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *