КИНЕСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ: Ево када ће се завршити рат у Украјини…

KINESKI VOJNI STRUČNJACI OTKRILI: Evo kada će se završiti rat u Ukrajini…

10 marta 2023

Kineski tink-tenk blizak oružanim snagama te države predvideo je da će se rusko-ukrajinski sukob okončati do jeseni 2023. godine, preneo je japanski list „Nikei“.

Peking smatra da je ta procena ozbiljna, što je uticalo na njihovu odluku da se ponude svoje posredničke usluge u pregovorima pre nego što se sukob potencijalno okonča, tvrdi taj japanski medij.Procenu je objavila Akademija vojnih nauka (AMS), pekinški tink tenk blizak Kineskoj narodnooslobodilačkoj armiji koji redovno objavljuje preporuke za kineske oružane snage. AMS je svoje viđenje situacije u Ukrajini objavio još u decembru, navodi „Nikei“.

Oni su naveli da je predviđanje AMS-a da se sukob polako približava kraju uticalo na odluku Pekinga da se aktivira u potrazi za diplomatskim rešenjem.

Predviđanje AMS-a zasnovano na simulaciji aktuelnog sukoba pokazuje da bi on „mogao da se okonča tokom leta 2023. godine“, u trenutku kada će „Rusija biti u prednosti“, preneo je „Nikei“. U tom tink-tenku veruju da će ekonomije obe zemlje imati problema da iznesu visoku cenu sukoba nakon leta tekuće godine.

Odluka Kine da predloži svoj predlog mirovnog plana inicirana je rezultatima te analize, smatraju Japanci. Kina je sa tom inicijativom pokušala da obnovi odnose sa Evropom, kako bi se obezbedila nastavak dotoka investicija i tehnologija sa tog kontinenta, navodi „Nikei“. Još jedan od razloga predstavlja i pokušaj Kine da održi prijateljske odnose sa Kijevom.

„Pored Rusije, mi ne možemo da izgubimo ni Ukrajinu“, rekao je neimenovani kineski zvaničnik za taj japanski medij. „Nikei“ navodi i da su Kinezi navodno razmišljali o slanju ekonomske pomoći Ukrajini kao deo mirovnog plana.

Uspeh pregovora bi doveo i do rasta kineske reputacije na globalnom jugu, navodi japanski list, što je takođe uticalo na pokretanje mirovne inicijative. Kako bi to postigao, kineski predsednik Si Đinping navodno razmatra posetu Moskvi.

U Pekingu zvanično nisu najavili takvu posetu, dok je „Volstrit džornal“ u februaru preneo da su pripreme za to u toku. Prema navodima tog američkog lista, Si bi mogao da poseti Moskvu krajem aprila, ili početkom maja kako bi pokušao da inicira početak mirovnih pregovora.

„Do posete Rusiji ne može doći prerano, ili prekasno“, rekao je kineski izvor za „Nikei“, komentarišući navodnu posetu. Kako navodi taj list, „najbolji scenario“ za Kinu predstavljao bi početak pregovora neposredno nakon Sijeve posete Moskvi.

Kina je svoj mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka objavila krajem februara. On uključuje pozive na nastavak mirovnih pregovora, osudu jednostranih sankcija i pozivanje na poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Moskva je pozdravila pokušaje Pekinga da pomogne rešavanje sukoba, dok su na Zapadu tu inicijativu uglavnom odbacili. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kina „nema puno kredibiliteta“, po tom pitanju, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da ona sadrži „neke pozitivne elemente“.

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Samo Sionski mudraci znaju kad ce se rat zavrsiti. Svi ostali su kelneri.

  2. milorad5 says:

    nema šanse politički gledano ili ukrjaina mora da bude totalno pacifikovana do tada zelenski i američka hunta da bude skinuti sa vlasti,ili mora da se čeka 2024 da bi se video odnos politčkih snaga u svetu i dalji potezi NATO alijanse koji su sve rizičnij i rizičniji,rat se neće brzo završiti sigurno i samo ako rus i pokrenu punu snagu imaju neki izgldei da neće prerasti u globalni nuk.sukob.Dokle god u NATO paktu imaju utisak da "iscrpljuju" rusiju oni će gurati u rernu ukrajinske civile ,vojnike i svakog plaćenika ili teroristu koga mogu da pošalju i naoružaju.samo decidni slom ukrjainske armije i pad režima u kijevu mogu da zaustave ovaj rat u dogledno vreme to je sad jasno.Ali političke promene unutar NATO alijanse,promene na vrhu USA i ekonomski problemi u EU mogu to da ubrzaju i da eventualno dodje do demontaže mafije iz kijeva podele ukrjaine i stvaranja neutralne tampon zone od ostatka,to je eventualna politička alternativa totalnom ratu koji neće biti uopšte dugotrajan,ak se ovo nastavi dalje od proleća 2024.Negde oko tog doba,ako dotle ne bude neki pomak mi idemo pravo u nuk.rat, i to vrlo brzo posle toga.Ima još najviše godinu dana dotle ali pre proleća 2024 i dokle god leš bajdena bude okačen u beloj kući da skuplja muve neće biti nikakvih pregovora ili političkih pomaka AKO IH I TADA BUDE BILO UOPŠTE.A za to vreme će sve više biti žrtava,ovo je tek početak,na žalost.Pa zar BILO KO NORMALAN misli da će rusi da im tek tako oproste POLA miliona mrtvih DOSADA.Najveći deo ovih magaraca koji sad ginu su prislilno mobilisano stanovništvo ruskog porekla,a i dobar deo jezgra neonaci ukr.armije koje je sada već uništeno su takodje bili rusi poreklom.NEKO NA ZAPADU ĆE NA KRAJU PLATITI SVE OVE ŽRTVE I UKRAJINSKIH RUSA I RUSKIH RUSA:)NE ZAVARAVAJTE SE jer u moskvi je jasno svima,NATO želi što više mrtvih rusa,belih,plavih,žutih,SVEJEDNO.Neće ovo dobro da se završi sigurno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *