КИНЕСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ: Ево када ће се завршити рат у Украјини…

КИНЕСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ: Ево када ће се завршити рат у Украјини…

10 марта 2023

Кинески тинк-тенк близак оружаним снагама те државе предвидео је да ће се руско-украјински сукоб окончати до јесени 2023. године, пренео је јапански лист „Никеи“.

Пекинг сматра да је та процена озбиљна, што је утицало на њихову одлуку да се понуде своје посредничке услуге у преговорима пре него што се сукоб потенцијално оконча, тврди тај јапански медиј.Процену је објавила Академија војних наука (АМС), пекиншки тинк тенк близак Кинеској народноослободилачкој армији који редовно објављује препоруке за кинеске оружане снаге. АМС је своје виђење ситуације у Украјини објавио још у децембру, наводи „Никеи“.

Они су навели да је предвиђање АМС-а да се сукоб полако приближава крају утицало на одлуку Пекинга да се активира у потрази за дипломатским решењем.

Предвиђање АМС-а засновано на симулацији актуелног сукоба показује да би он „могао да се оконча током лета 2023. године“, у тренутку када ће „Русија бити у предности“, пренео је „Никеи“. У том тинк-тенку верују да ће економије обе земље имати проблема да изнесу високу цену сукоба након лета текуће године.

Одлука Кине да предложи свој предлог мировног плана иницирана је резултатима те анализе, сматрају Јапанци. Кина је са том иницијативом покушала да обнови односе са Европом, како би се обезбедила наставак дотока инвестиција и технологија са тог континента, наводи „Никеи“. Још један од разлога представља и покушај Кине да одржи пријатељске односе са Кијевом.

„Поред Русије, ми не можемо да изгубимо ни Украјину“, рекао је неименовани кинески званичник за тај јапански медиј. „Никеи“ наводи и да су Кинези наводно размишљали о слању економске помоћи Украјини као део мировног плана.

Успех преговора би довео и до раста кинеске репутације на глобалном југу, наводи јапански лист, што је такође утицало на покретање мировне иницијативе. Како би то постигао, кинески председник Си Ђинпинг наводно разматра посету Москви.

У Пекингу званично нису најавили такву посету, док је „Волстрит џорнал“ у фебруару пренео да су припреме за то у току. Према наводима тог америчког листа, Си би могао да посети Москву крајем априла, или почетком маја како би покушао да иницира почетак мировних преговора.

„До посете Русији не може доћи прерано, или прекасно“, рекао је кинески извор за „Никеи“, коментаришући наводну посету. Како наводи тај лист, „најбољи сценарио“ за Кину представљао би почетак преговора непосредно након Сијеве посете Москви.

Кина је свој мировни план за Украјину у 12 тачака објавила крајем фебруара. Он укључује позиве на наставак мировних преговора, осуду једностраних санкција и позивање на поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета.

Москва је поздравила покушаје Пекинга да помогне решавање сукоба, док су на Западу ту иницијативу углавном одбацили. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Кина „нема пуно кредибилитета“, по том питању, док је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да она садржи „неке позитивне елементе“.

(РТ Балкан)

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Samo Sionski mudraci znaju kad ce se rat zavrsiti. Svi ostali su kelneri.

  2. milorad5 says:

    nema šanse politički gledano ili ukrjaina mora da bude totalno pacifikovana do tada zelenski i američka hunta da bude skinuti sa vlasti,ili mora da se čeka 2024 da bi se video odnos politčkih snaga u svetu i dalji potezi NATO alijanse koji su sve rizičnij i rizičniji,rat se neće brzo završiti sigurno i samo ako rus i pokrenu punu snagu imaju neki izgldei da neće prerasti u globalni nuk.sukob.Dokle god u NATO paktu imaju utisak da "iscrpljuju" rusiju oni će gurati u rernu ukrajinske civile ,vojnike i svakog plaćenika ili teroristu koga mogu da pošalju i naoružaju.samo decidni slom ukrjainske armije i pad režima u kijevu mogu da zaustave ovaj rat u dogledno vreme to je sad jasno.Ali političke promene unutar NATO alijanse,promene na vrhu USA i ekonomski problemi u EU mogu to da ubrzaju i da eventualno dodje do demontaže mafije iz kijeva podele ukrjaine i stvaranja neutralne tampon zone od ostatka,to je eventualna politička alternativa totalnom ratu koji neće biti uopšte dugotrajan,ak se ovo nastavi dalje od proleća 2024.Negde oko tog doba,ako dotle ne bude neki pomak mi idemo pravo u nuk.rat, i to vrlo brzo posle toga.Ima još najviše godinu dana dotle ali pre proleća 2024 i dokle god leš bajdena bude okačen u beloj kući da skuplja muve neće biti nikakvih pregovora ili političkih pomaka AKO IH I TADA BUDE BILO UOPŠTE.A za to vreme će sve više biti žrtava,ovo je tek početak,na žalost.Pa zar BILO KO NORMALAN misli da će rusi da im tek tako oproste POLA miliona mrtvih DOSADA.Najveći deo ovih magaraca koji sad ginu su prislilno mobilisano stanovništvo ruskog porekla,a i dobar deo jezgra neonaci ukr.armije koje je sada već uništeno su takodje bili rusi poreklom.NEKO NA ZAPADU ĆE NA KRAJU PLATITI SVE OVE ŽRTVE I UKRAJINSKIH RUSA I RUSKIH RUSA:)NE ZAVARAVAJTE SE jer u moskvi je jasno svima,NATO želi što više mrtvih rusa,belih,plavih,žutih,SVEJEDNO.Neće ovo dobro da se završi sigurno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u