КИНЕЗИ ДИГЛИ АВИОНЕ НА АМЕРИЧКИ БРОД: Инцидент у Јужном кинеском мору

KINEZI DIGLI AVIONE NA AMERIČKI BROD: Incident u Južnom kineskom moru

2 jula 2017

Američki ratni brod prošao je blizu ostrva Trajton koje je pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru, u operaciji namenjenoj da pokaže kako postoji sloboda plovidbe u tim osporavanim vodama, rekao je danas jedan američki zvaničnik.

Brod „USS Stethem“ prošao je na manje od 12 nautičkih milja od ostrva Trajton, u okviru Paracelskog arhipelaga koji je okupirala Kina ali na koji takođe polažu pravo Tajvan i Vijetnam, rekao je taj zvaničnik za Frans pres.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je protest zbog američkog broda koji je plovio blizu spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Prema rečima portparola ministarstva Lu Kanga USS Stethem je prešao preko kineskih teritorijalnih voda.

Kao odgovor, Peking je „poslao vojna plovila i lovce kao odgovor da bi upozorio američki brod“.

„Ovako ponašanje je narušilo kineski zakon i relevantno međunarodno pravo, narušilo kineski suverenitet, narušilo mir, sigurnost i ugrozilo objekte i osoblje na kineskim ostrvima“, saopštio je Lu Kang.

Ovo je druga ovakva akcija u Južnom kineskom moru od dolaska na vlast administracije Donald Trampa u SAD u januaru.

Prvi put se to dogodilo 25. maja u arhipelagu Spratli, koji je nešto južnije. Operacije kojim se demonstrira sloboda plovidbe namenjene su da ospore suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama oko tih ostrva u očekivanju diplomatskog rešenja ovog pitanja.

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, uključujući i zone vrlo blizu obala brojnih južnoazijskih zemalja. Peking je zauzeo Paracelski arhipelag i više ostrvaca i grebena arhipelaga Spratli, koji su veštački povećani da prihvate potencijalne vojne baze.

Prema američkom Centru za specijalizovane studije AMTI, Kina je nedavno proširila svoje instalacije na ostrvu Trajton novom pistom za helikoptere.

Ostrvo Trajton poznato je po tome što se na njegovom tlu nalazi nacrtana velika kineska zastava koja se vidi na satelitskim snimcima, rekao je taj izvor.

Prema Pentagonu, SAD su sprovele 2016. godine operacije za slobodu plovidbe oko 22 priobalske zemalje među kojima su mnoge saveznici ili partneri SAD

KOMENTARI4 komentara

 1. Prva linija says:

  kakav je ovo brod,izede ga hrdja svog

 2. Prva linija says:

  Neverovatno, smeju se rusima a njihov hrdjav ko ekser

  • tomo says:

   slike su simboličke.....

 3. M says:

  Bas postaje interesantno kad se uz tradicionalne agresore pojavljuju sve novi i novi!Svijet postaje sve ludji i ludji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *