КИНЕЗИ ДИГЛИ АВИОНЕ НА АМЕРИЧКИ БРОД: Инцидент у Јужном кинеском мору

КИНЕЗИ ДИГЛИ АВИОНЕ НА АМЕРИЧКИ БРОД: Инцидент у Јужном кинеском мору

2 јула 2017

Амерички ратни брод прошао је близу острва Трајтон које је под контролом Кине у Јужном кинеском мору, у операцији намењеној да покаже како постоји слобода пловидбе у тим оспораваним водама, рекао је данас један амерички званичник.

Брод „УСС Стетхем“ прошао је на мање од 12 наутичких миља од острва Трајтон, у оквиру Парацелског архипелага који је окупирала Кина али на који такође полажу право Тајван и Вијетнам, рекао је тај званичник за Франс прес.

Кинеско министарство иностраних послова изразило је протест због америчког брода који је пловио близу спорних острва у Јужном кинеском мору.

Према речима портпарола министарства Лу Канга УСС Стетхем је прешао преко кинеских територијалних вода.

Као одговор, Пекинг је „послао војна пловила и ловце као одговор да би упозорио амерички брод“.

„Овако понашање је нарушило кинески закон и релевантно међународно право, нарушило кинески суверенитет, нарушило мир, сигурност и угрозило објекте и особље на кинеским острвима“, саопштио је Лу Канг.

Ово је друга оваква акција у Јужном кинеском мору од доласка на власт администрације Доналд Трампа у САД у јануару.

Први пут се то догодило 25. маја у архипелагу Спратли, који је нешто јужније. Операције којим се демонстрира слобода пловидбе намењене су да оспоре суверенитет Кине или било које друге земље над водама око тих острва у очекивању дипломатског решења овог питања.

Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора, укључујући и зоне врло близу обала бројних јужноазијских земаља. Пекинг је заузео Парацелски архипелаг и више острваца и гребена архипелага Спратли, који су вештачки повећани да прихвате потенцијалне војне базе.

Према америчком Центру за специјализоване студије АМТИ, Кина је недавно проширила своје инсталације на острву Трајтон новом пистом за хеликоптере.

Острво Трајтон познато је по томе што се на његовом тлу налази нацртана велика кинеска застава која се види на сателитским снимцима, рекао је тај извор.

Према Пентагону, САД су спровеле 2016. године операције за слободу пловидбе око 22 приобалске земаље међу којима су многе савезници или партнери САД

KOMENTARI4 коментара

  1. Prva linija says:

    kakav je ovo brod,izede ga hrdja svog

  2. Prva linija says:

    Neverovatno, smeju se rusima a njihov hrdjav ko ekser

  3. M says:

    Bas postaje interesantno kad se uz tradicionalne agresore pojavljuju sve novi i novi!Svijet postaje sve ludji i ludji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u