KINEZI: Ima ko hoće Ruse

KINEZI: Ima ko hoće Ruse

24 maja 2014

rusija kinaKineski investitori spremni su da uđu na rusko tržište i zamene evropske kompanije, ako EU nastavi sa „neodgovornom“ politikom sankcija prema Rusiji.

Kinezi su spremni da „uskoče“ ako zbog sankcija ili drugih mera evropske kompanije budu istisnute iz Rusije, upozorio je Rajner Hartman, predsednik Asocijacije evropskih kompanija koje posluju u Rusiji.

Čuo sam da je 20, pa čak i 57 kineskih visoko-tehnoloških kompanija spremno da zameni „Alstom“, „Simens“, „BASF“ i „Bajer“, da navedem samo neke. To je neverovatno“, rekao je on u intervjuu za mrežu „Raša tudej“.

Hartman je, međutim, izrazio nadu da će se poverenje između ruske vlade i evropskih investitora održati i da će se prevazići trenutna situacija. Evropski investitori koji su uspešni u Rusiji sada su, kako je naveo, „taoci ljudi koji donose neodgovorne političke odluke“.

Sankcije prema Moskvi, dodao je, pokazuju „kratkovidost“ evropskih poslanika i pojedinih vlada.

„Oni imaju četvorogodišnji mandat nakon čega se povlače ili bivaju reizabrani, a mi – investitori – ostajemo ovde“, objasnio je on.

Restriktivne mere pogodiće evropske kompanije koje rade u Rusiji što će imati negativan efekat na poslove u Evropi i biće „težak udarac za oporavak Evrope“ iz krize, upozorio je ovaj biznismen koji je danas učestvovao na 18. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Hartman smatra da su investitori dovedeni u tešku situaciju uoči foruma u Sankt Peterburgu, jer su morali da biraju između toga da li će stati iza pozicije svoje vlade i ignorisati skup, ili će se oglušiti o politiku svoje države i reći: „Baš me briga. Ovde sam zbog biznisa, a ne politike“.

On je naveo da su predstavnici mnogih kompanija u poslednjem trenutku odustali od učešća na forumu zbog pritiska svojih vlada i dodao da je iznenađen time koliko je snažan uticaj Brisela na investitore.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *