КИНЕЗИ ЉУТИ НА СРПСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ: Сертић кочи инвестицију од милијарду евра

КИНЕЗИ ЉУТИ НА СРПСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ: Сертић кочи инвестицију од милијарду евра

10 новембра 2015

Forbes China 454Две кинеске компаније могле би због спорости Министарства привреде да одустану од улагања од чак 1,15 милијарди евра у Рудник Ковин.

Реч је о енергетско-рударским гигантима „China Huadian“ и „Tianin Dredging“, који већ два месеца чекају да се српска страна одобровољи и потпише меморандум о стратешком партнерству који подразумева улагање у подводну експлоатацију угља и изградњу електране од 700 мегавата.

Извор из Владе Србије тврди да су се због тога Кинези жалили и кабинету премијера, јер сматрају да постоји опструкција за њихову инвестицију.

– Наложено је кабинету министра Жељка Сертића да нађе решење јер је реч о озбиљној инвестицији којом би се решио проблем гашења овог предузећа у реструктурирању. Реч је о улагању у постојећи рудник, чији је век још шест година, и новом налазишту чије су резерве довољне за 20 година експлоатације – каже извор.

Он додаје да је и руководство Рудника Ковин молило републичке институције да се процес убрза и затражило да се промени модел приватизације.

– Агенција за приватизацију предложила је да се заврши пренос капитала привредног друштва на Републику Србију, чиме би држава обезбедила власништво у новоствореној компанији. Све ово засад је мртво слово на папиру због спорости људи у Сертићевом кабинету, који не могу да усагласе надлежности покрајинских и републичких органа, па је формирана и радна група да рашчивија случај. Кинези сумњају да се ради о корупцији, па су нам дали рок да се до краја новембра изјаснимо о понуди. У супротном, отићи ће из овог посла – тврди саговорник.

Министар Сертић није желео да говори о овом случају, али су из Министарства привреде саопштили да нису они криви за спорост у реализацији и лоптицу пребацили у двориште Министарства енергетике.

– Преговори са компанијом „China Huadian“ око стратешког партнерства са Рудником Ковин су у току и у надлежности су Министарства енергетике. Разматрају се питања резерви и, ако став Министарства енергетике буде позитиван, могуће је извршити пренос капитала привредног друштва на Републику Србију, у циљу реализације инвестиције – кажу у Сертићевом министарству.

У Министарству енергетике зачуђени су оваквом реакцијом и тврде да питање резерви није везано за њихов ресор.

– Рудне резерве су у надлежности покрајине и они би ускоро требало да их овере за Ковин – каже министар енергетике Александар Антић.

У Руднику Ковин кажу да би Србија од овог посла имала велике користи.

– Само од прихода од ПДВ из продаје струје држава би годишње добила 50 милиона евра, од рудне ренте пет милиона, а изградњом термоелектране би се запослило и 700 људи – каже за Ненад Шпоња, председник Одбора директора рудника.

У војвођанској администрацији одбацују одговорност и лоптицу враћају у Сертићево двориште.

– Ми не одлучујемо о приватизацији рудника већ Министарство привреде, и њих треба питати зашто нису дефинисали модел, а не нас. Наша надлежност је око овере рудних резерви и Комисија за оверу резерви ће о дорађеном елаборату одлучивати 16. новембра – каже Ненад Станковић, покрајински секретар за енергетику.

(Блиц)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. mija says:

    Održava li neko one bandere na Terazijama? Trebaće nam, vidim, uskoro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u