КИНЕЗИ „НАТРЉАЛИ НОС“ АМЕРИКАНЦИМА: Ђинпинг поставио Обаму тамо где му је место

KINEZI „NATRLJALI NOS“ AMERIKANCIMA: Đinping postavio Obamu tamo gde mu je mesto

2 aprila 2016

1828355Barak Obama se sastao u Vašingtonu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Kineski lider je jedan od retkih političara sa kojim Obama razgovara na istoj ravni. Uprkos očekivanjima, sastanak nije doneo rezultata.

Predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa američkim predsednikom postavio je Baraka Obamu gde mu je mesto izjavivši da su nedopustivi pokušaji mešanja u suverene stvari Kine.

To se dogodilo za vreme bilateralnog sastanka na marginama samita o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu. Tom prilikom se govorilo o suverenitetu nad ostrvima u Južnom kineskom moru.

 

„Kina će odlučno braniti svoj suverenitet i prava u Južnom kineskom moru“, izjavio je predsednik Kine i dodao da Peking poštuje i štiti slobodu plovidbe i letova, ali da „neće dozvoliti korišćenje tog prava kao izgovor za potkopavanje suvereniteta zemlje“.

Prema mišljenju eksperata, SAD pokušavaju da oslabe rastući uticaj Kine u jugoistočnoj Aziji i na obali Južnog kineskog mora. U poslednje vreme u tom području pojačano patroliraju američki vojni brodovi. Sve to se dešava u pozadini sve većeg broja zajedničkih vojnih vežbi SAD i njenih saveznika u regionu.

Sputnik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *