КИНЕЗИ НАПАДАЈУ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Кинески носач авиона упловио у сиријску луку!

KINEZI NAPADAJU ISLAMSKU DRŽAVU: Kineski nosač aviona uplovio u sirijsku luku!

21 oktobra 2015

£¨¾üÊ£©£¨3£©ÎÒº½¿Õĸ½¢Ë³Àû½øÐмߡª15·É»úÆð½µ·ÉÐÐѵÁ·Vojni i obaveštajni izvori DEBKAfile-a navode da je Kina obavestila Moskvu, da će poslati svoje J-15 bombardere da se uključe u rusku vazdušnu kampanju.

Štaviše, Bagdad je ponudio Moskvi avio-bazu za gađanje meta Islamske države koja trenutno zauzima veliki deo iračke teritorije.

Kineski ratni avioni će poletati sa nosača aviona Liaoning-CV-16 koji je, prema navodima DEBKAfile-a, stigao u sirijsku luku. Ovo će biti prva vojna operacija Pekinga na Bliskom istoku, kao i prvi put da se pomenuti nosač aviona koristi u ratu.

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji, prokomentarisao je sirijsku krizu na zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku: „Svet ne može da stoji i gleda skrštenih ruku, već mora da se umeša u krizu“.

Isto tako je i irački premijer, Hajder al-Abadi, naveo da će pozdraviti postavljanje ruske vojske u Iraku s ciljem borbe protiv snaga ISIS-a u toj državi. On je napomenuo da će dodatni motiv za to biti prilika da Moskva eliminiše 2.500 čečenskih muslimana koji se sada bore na strani ISIS-a u Iraku.

Vojni izvori DEBKAfile-a su dodali da se Al-Abadijeva izjava pojavila nakon sledeća dva glavna događaja:

Zajednička ratna koalicija između Rusije, Irana, Sirije i Iraka sa centrom u vojnom štabu u Bagdadu sarađuje od prošle nedelje kako bi se koordinisale ruske vazdušne racije, ali i ruski i iranski vazdušni transport do Sirije. Komandni centar u Bagdadu takođe organizuje transport iranskih i proiranskih šiitskih snaga u Siriju.

Bagdad i Moskva su upravo zaključili sporazum po kom će ruske vazdušne snage početi da koriste avio-bazu Al Takadum u Habaniji, 74 kilometra zapadno od Bagdada kao bazu za bombardovanje snaga ISIS-a i infrastrukture terorista u severnom Iraku i severnoj Siriji.

Rusija je na ovaj način dobila vojnu enklavu u Iraku, poput one koju ima u Siriji u Latakiji. Istovremeno, avio-bazu u Habaniji koriste i američke snage koje deluju u Iraku, a kojih ima oko 5.000.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. pravdaa says:

  Znaće to Car da pretvori u svoju korist i da pošalje Amere kuć da im nebi zavrtao ruke a Rusija u Iraku počinje da pravi svoje baze nešto me samo žulja Arabija koja sada mora Rusiji biti podčinjena.

 2. Pitagora says:

  Ekmečić je govorio da svetskog rata neće biti dok se jasno ne zauzmu strane u sukobu. Sa ovim angažovanjem Kine, pa i Irana na strani Rusije, polako se kristališe jedna strana nasuprot Imperiji. Videćemo, uostalom. Pre više decenija, sećam se, prognozirali su vojni analitičari gde bi mogla biti sledeća eksplozija nuklearne bombe. Većina je izjavila da će to biti iznad Damaska. To se slaže. Kao što rekoh, videćemo. Ali ništa dobro neće i ne može biti jer svet, ovakav kakav je, to nije ni zaslužio.

 3. Milos says:

  Debka je izraelski servis za sirenje dezinformacija .

 4. Marjan says:

  Zanimljivo je videti kineze kako ratuju nakon 70 godina. Prvo ekonomski uspon a sada i vojni uspon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *