KINEZI NE PRAŠTAJU: Australijski političar nazvao Kineze „gadovima“

KINEZI NE PRAŠTAJU: Australijski političar nazvao Kineze „gadovima“

21 avgusta 2014

CLIVE PALMER FEDERAL POLITICS PRESSERUticajni državni kineski list „Global tajms“ pozvao je na odmazdu protiv Australije, pošto je australijski tajkun i političar Klajv Palmer nazvao kinesku vladu „gadovima“ koji pucaju u sopstveni narod.

Zbog takvog komentara australijska vlada je ukorila Palmera, a šef australijske diplomatije Džuli Bišop rekla je da planira da kontaktira kinesku ambasadu da bi istakla da parlament Australije ne deli Palmerove „uvredljive“ stavove, prenela je agencija Rojters.

„Kina ne može da ga pusti ili da pokazuje sitnu ljubaznost samo zato jer ga je australijska vlada ukorila“, piše kineski list, ističući da Palmerov stav „služi kao simbol da australijsko društvo ima neprijateljski stav prema Kini“.

Državna kineska novinska agencija Sinhua zauzela je „mekšu“ poziciju, navodeći da „jedna trula jabuka“ ne bi trebalo da uništi odnose između dve zemlje.

Sinhua je prenela da je kineska ambasada dobila mejlove podrške australijskog naroda koji su postiđeni zbog Palmerovog komentara.

Palmer, koji čuva ravnotežu moći u gornjem domu australijskog parlamenta, vodi pravnu bitku sa kineskom firmom „CITIC Pacific“.

KOMENTARI2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *