КИНЕЗИ ОПТУЖИЛИ АМЕРИКАНЦЕ: Ви сте највећи извор нестабилности у свету

KINEZI OPTUŽILI AMERIKANCE: Vi ste najveći izvor nestabilnosti u svetu

24 novembra 2019

SJEDINJENE Države su najveći su izvor nestabilnosti na svetu, a njihovi političari obilaze svet i neutemeljeno blate Kinu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Ji je to učinio na sastanku zemalja članica G20 u Japanu.Odnosi dve najveće svetske ekonomije narušeni su ogorčenim trgovinskim ratom, koji nastoje rešiti, i razmiricama oko ljudskih prava, stanja u Hongkongu i američke podrške Tajvanu. A Donald Tramp je čak izjavio da bi Kina – da nije njega –uništila Hongkong „za 14 minuta“.

Na sastanku s holandskim ministrom spoljnih poslova Stefom Blokom na marginama susreta ministara spoljnih poslova grupe G20 u japanskome gradu Nagoji Vang nije se ustezao da kritikuje SAD.

„Sjedinjene Države zalažu se za jednostranost i protekcionizam nanoseći time štetu multilateralizmu i multilateralnom trgovinskom sistemu. Ta je država već postala najveći svetski destabilizujući činilac“, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova Vangovu izjavu.

„Neki američki političari napadali su Kinu širom sveta, bez dokaza. Sjedinjene Države su, iz političkih razloga, koristile državni aparat da bi se ‘grubo umešale’ u unutrašnje kineske poslove nastojeći na taj način naškoditi ‘jednoj zemlji i sistemu’ kao i stabilnosti Hongkonga i njegovom prosperitetu“, dodao je Vang.

Kina se ove nedelje razljutila pošto je američki Predstavnički dom usvojio dva predloga zakona kojima se podupiru demonstranti u Hongkongu.

Kina upravlja Hongkongom po modelu „jedna zemlja, dva sistema“.

Vang je rekao i da su razvoj i rast Kine neizbežan istorijski trend koji ne može zaustaviti nijedna sila.

Podrazumevalo se: pa ni Amerika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *