КИНЕЗИ ПОКАЗУЈУ СИЛУ – Након пресуде у Хагу, Пекинг показао нови разарач са вођеним ракетама (ВИДЕО)

KINEZI POKAZUJU SILU – Nakon presude u Hagu, Peking pokazao novi razarač sa vođenim raketama (VIDEO)

13 jula 2016

172kunming-commission-00Istog dana kada je Stalni arbitražni sud u Hagu presudio protiv kineskih teritorijalnih pretenzija na Južno kinesko more, Peking je pokazao svoj četvrti razarač sa raketama na navođenje.

Poslednji razarač 052D „Jinčuan“ prikazan je u pomorskoj luci u Sanji u provinciji Hajnan. Oko 150 metara dug i 20 metara širok, ovaj brod je najsavremenije kinesko plovilo.

Opremljen savremenim sistemom oružja, Jinčuan može da odbrani od napada iz vazduha, sa podmornica i mora.

Prema navodima kineskog vojnog stručnjaka Cao Vejdonga, novi brod može da nadmaši južnokorejski razarače velike klase „Sedžong“, japanske razarače klase „Atago“ i američke razarače klase „Arli Burk“.

Brod je otkriven odmah nakon što je Stalni arbitražni sud presudio protiv Pekinga u sporu o teritorijalnim pretenzijama na Južno kinesko more.

„Tribunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane linije devet crtica“, navodi se u saopštenju Suda.

„Prema tome, Tribunal zaključuje da u meri u kojoj je Kina imala istorijska prava na resurse u vodama Južnog kineskog mora, ova prava su ugašena u meri u kojoj su nespojiva sa ekskluzivnim ekonomskim zonama predviđenim Konvencijom“.

Tenzije su bile velike na vodenim putevima kroz koje prolazi međunarodna trgovina u godišnjoj vrednosti oko pet biliona dolara. Peking je sagradio veštačko ostrvo u regionu za koji SAD i njeni pacifički saveznici tvrde da je pokušaj da se uspostavi vazdušna odbrambena zona.

Kao odgovor na to, Pentagon je izveo brojne provokativne patrole u okviru dvadesetak kilometara od teritorijalnih granica projekta i izveo nekoliko vojnih vežbi sa svojim regionalnim partnerima.

Kina tvrdi da ima pravo da gradi na svojoj teritoriji i tvrdi da će se ostrva koristiti prvenstveno u civilne svrhe.

Odgovarajući na odluku Haga, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne prihvata odluku suda.

„U vezi sa presudom koju je 12. jula 2016. doneo Arbitražni sud u arbitraži oko Južnog kineskog mora, koja je utvrđena na osnovu jednostranog zahteva Republike Filipina… Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine zvanično saopštava da je ova odluka ništavna, nevažeća i ničim obavezujuća“.

„Kina niti prihvata niti priznaje ovu odluku.“

Izvor: rs.sputniknews,com

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  Ameri, odnosno njihovi vladari sa Wall St i London Cityja, mogu samo sa malim i slabim zemljama. Vidite da Iranu nisu smeli ništa sa sve podrškom Izraela i picanskih arapskih zemalja u Zalivu. Plašim se da se ovo sve radi da bi se svet uterao u veliki sukob, koji odgovara tamo nekome iz nekog razloga. Procena je da Hilari ne može da pobedi Trampa, pa sada sve poslove završavaju dok je crni pajac na vlasti.

  • Sančo Pansa says:

   Slažem se s tobom "opet ja" ,reklo bi se da su sada, već sasvim izvjesno, SAD dobile naređenje os svojih finansijskih moćnika da započnu Veliki rat. Teren je dobro pripremljen, isto tako i na Balkanu, na BI. i okolo Rusije...Ameri samo mogu dobiti ratovima, jer i ovako su bili na korak od totalne propasti i građanskog rata, dok u Velikim ratovima su uvjek stekli ogromna bogatstva...

 2. Permanentne slike says:

  Sančo i Opet Ja, ne žure oni nigde, nego crni predsednik radi ono za šta je izabran. Već 8 godina pišem da je izabran da bi poveo ratove, i tako je i bilo. Ipak, crni predsednik je pre svega izabran da bude taj koji će pritisnuti i ono dugme, ako bude potrebno. On još nije završio svoj mandat. Ništa oni ne ubrzavaju, nego on radi sve po planu i ispunjava svoje zadatke. A zašto je bap crni predsednik izabran za takve stvari, mislim da ne treba biti puno pametan pa shvatiti. A mislim da je to zato da bi se u slučaju većeg poraza, Ameri pravdali da nisu to uradili belci. Eto, tu je poenta crnog američkog predsednika.

 3. opet ja says:

  Beše i ono proročanstvo neko pominje crnog princa....

 4. Major Dangić says:

  Amerikenjci gledaju da tuđim k..cem gloginje mlate. Ali neće sada moći. Zmiju udrite braću Rusi i braćo Kitajci - pravo u glavu. Žestoko i moćno udrite guju prisojkinju. Ja sam jednom guji odsjekao kosom glavu, ona se batrgala onim svojim patrljkom još pet minuta. Tako će i amerikenjci kad ih braća salete. Mrtvo tijelo će se dugo koprcati - mirisaće sumpor i smrad njihovih tjelesa - do neba. Ali će poslije ponovo propjevati ptice i sinuće sunce novim - božijim pokoljenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *