КИНЕЗИ ПРЕУЗИМАЈУ бивши војни комплекс у СРБИЈИ

КИНЕЗИ ПРЕУЗИМАЈУ бивши војни комплекс у СРБИЈИ

6 августа 2019

Највећа кинеска компанија из области производње експлозивних материјала, у стратешком партнерству са београдском фирмом „Рудекс“, отвориће на простору некадашњег војног комплекса у околини Бољевца – који је служио за складиштење муниције – најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива.

– Име кинеске компаније која гради најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива је у овом тренутку пословна тајна, баш као и вредност инвестиције – истиче председник општине у Бољевцу др Небојша Марјановић.– Познато је, међутим, да та кинеска компанија има фабрике широм света у којима радно ангажује више стотина хиљада радника!

Иначе, некадашњи војни комплекс у околини Бољевца се простире на око седам хектара и у свом саставу има подземне хангаре за складиштење муниције. Тренутно су, при крају потпуно инфраструктурно опремање и процедура за пријем радника, а свечано отварање фабрике се – по речима др Марјановића – очекује врло брзо.

Иначе, највећи потрошач индустријског експлозива у Србији је некадашњи Рударско-топионичарски басен „Бор“ који је – од децембра прошле године, са уделом од 63 одсто – у већинском власништву кинеске компаније „ЗиЈин“.

На површинским коповима и подземним рудницима бакра у Бору и Мајданпеку, из састава кинеске компаније „ЗиЈин Чопер Бор“, годишње се потроши више од 250 тона индустријског експлозива. Уз то, Бор и Бољевац су суседни градови, на удаљености од само 35 километара, што знатно утиче на цену транспорта материјала неопходног за рад у рудницима. Конкретно, највише се користи за масовна минирања на површинским коповима, обрушавање слојева руде у подземним лежиштима и истражна бушења.

Примера ради, само је на површинском копу „Велики Кривељ“, из састава рудника бакра „Бор“, лане потрошено чак 169 тона индустријског експлозива.

Поред рударства, индустријски експлозив се највише троши и при изградњи путева. А, познато је да управо кинеске компаније граде највише саобраћајница у Србији…

KOMENTARI7 коментара

 1. milorad2 says:

  pa kad su digli u vazduh našu fabriku eksploziva u bariču možda neće smeti da diraju kinesku.

 2. Budi Bog s nama says:

  Bravo! Napokon nešto pozitivno. Letećemo u vazduh zajedno sa bratskom žutom rasom koja će prethodno da ve preplavi. Valja se! A nas niko ništa pito nije? Čak ni mali Alek?

   • Republika Srpska says:

    Ustaška botina, čija bi bila??? Plaši se jer zna kad Kinezi rade onda rade MASOVNO, tako da svakog hrvata "kači" po 100 grama eskploziva ako ne i više :-)))

   • Budi Bog s nama says:

    botina bato! A ti šta ima kod tebe?

 3. Ivan Grozni says:

  Dali ce poste ovih "gubara" ostati ista SRPSKO? Izgleda da nece.

 4. Miroslav says:

  Kinezima treba dati prostor kod Bujanovca 20 sa 30 km da naprave industrijsku zonu. Roba iz njihove luke Solun bi se tu mogla lagerovati, takodje i nova proizvodnja. Lokaciju bi obezbedjivale njihove bezbedonosne snage.Cilj je da udju poslovno na Kosovo, obecati im sve srpske rudnike na Kosovu, pustiti ih da se razvijaju i dati im drzavljanstvo Srbije, ko hoce. Za manje od dvadeset godina na Kosovu bi Siptari bili manjina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u