КИНЕЗИ ПРЕУЗИМАЈУ бивши војни комплекс у СРБИЈИ

KINEZI PREUZIMAJU bivši vojni kompleks u SRBIJI

6 avgusta 2019

Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom „Rudeks“, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca – koji je služio za skladištenje municije – najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

– Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije – ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović.– Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se – po rečima dr Marjanovića – očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ koji je – od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto – u većinskom vlasništvu kineske kompanije „ZiJin“.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije „ZiJin Čoper Bor“, godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Primera radi, samo je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, iz sastava rudnika bakra „Bor“, lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji…

KOMENTARI7 komentara

 1. milorad2 says:

  pa kad su digli u vazduh našu fabriku eksploziva u bariču možda neće smeti da diraju kinesku.

 2. Budi Bog s nama says:

  Bravo! Napokon nešto pozitivno. Letećemo u vazduh zajedno sa bratskom žutom rasom koja će prethodno da ve preplavi. Valja se! A nas niko ništa pito nije? Čak ni mali Alek?

  • milorad2 says:

   a jel čija si ti botina prijatelju?

   • Republika Srpska says:

    Ustaška botina, čija bi bila??? Plaši se jer zna kad Kinezi rade onda rade MASOVNO, tako da svakog hrvata "kači" po 100 grama eskploziva ako ne i više :-)))

   • Budi Bog s nama says:

    botina bato! A ti šta ima kod tebe?

 3. Ivan Grozni says:

  Dali ce poste ovih "gubara" ostati ista SRPSKO? Izgleda da nece.

 4. Miroslav says:

  Kinezima treba dati prostor kod Bujanovca 20 sa 30 km da naprave industrijsku zonu. Roba iz njihove luke Solun bi se tu mogla lagerovati, takodje i nova proizvodnja. Lokaciju bi obezbedjivale njihove bezbedonosne snage.Cilj je da udju poslovno na Kosovo, obecati im sve srpske rudnike na Kosovu, pustiti ih da se razvijaju i dati im drzavljanstvo Srbije, ko hoce. Za manje od dvadeset godina na Kosovu bi Siptari bili manjina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *