КИНЕЗИ ПРИТИСКАЈУ ИЗРАЕЛ: Захтевају од Израелаца…

KINEZI PRITISKAJU IZRAEL: Zahtevaju od Izraelaca…

15 decembra 2017

Peking je, što je neuobičajeno za kineski administraciju, oštro reagovao na sukobe koje je izazvalo američko priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice i već predložio rešenje za ovu krizu koja može da preraste u novi veliki talas sukoba na Bliskom istoku.

Kina je danas pozvala na osnivanje nezavisne države Palestine zasnovane na granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, javila je agencija Sinhua.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da „Kina shvata zabrinutost islamskih zemalja o statusu Jerusalima“ i dodao da Peking „poziva na rešenje tog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama UN i međunarodnim konsenzusom“.

Kina je takođe pozvala na obnovu pregovora Izraelaca i Palestinaca u skoroj budućnosti kako bi se obezbedila šansa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Takav stav iznet je nedelju dana pošto je kineska delegacija otkazala posetu Izraelu posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, uprkos tome što u njegovom istočnom delu Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Kineska ambasada izdala je zvanično upozorenje za putovanja u Izrael koje važi do 10. januara 2018. godine. Kina je zabrinuta za bezbednosnu situaciju posle Trampovog saopštenja i očekuje posledice po svoje investicione programe u Izraelu.

Pojačan interes Kine za Izrael uglavnom je zasnovan na želji da razvije modernu ekonomiju, navode izraelski mediji.

U Izraelu iz dana u dan situacija eskalira i sve je veći broj raketa koje lete sa palestinske strane, ali i izraelskih aviona i helikoptera angažovanih u akcijama u Pojasu Gaze.

(fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Kinezi lazu, huskaju Izrael da jos vise oslabi Amere i Ruse, kako bi njima bio olaksan put do pobede. Kosooki ce nas drzati u konc logorima, ali o tome nece imati ko da pise. Objavljivace se samo tekstovi nan kineksom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *