КИНЕЗИ ПРВИ ПУТ ПРОДАЛИ ВИШЕ АУТОМОБИЛА НЕГО ФИРМЕ ИЗ АМЕРИКЕ

KINEZI PRVI PUT PRODALI VIŠE AUTOMOBILA NEGO FIRME IZ AMERIKE

14 juna 2024

Kineske automobilske kompanije su prošle godine prvi put prodale više automobila nego firme iz Sjedinjenih Američkih Država, zaključak je novog izveštaja britanske agencije Džejto dajnemiks (Jato Dynamics).

Kineski brendovi su prošle godine prodali 13,4 miliona vozila, a američke kompanije oko 11,9 miliona vozila, dok su prvo mesto po prodaji zauzele firme iz Japana sa 23,5 miliona prodatih vozila, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).Prodaja kineskih brendova kao što je Bi-Vaj-Di (BYD) bilo posebno dobra u ekonomijama u razvoju gde je prošle godine ukupno prodato više od 17,5 miliona vozila, što je više nego ukupna prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Viši istraživač agencije Džejto dajnemiks Felipe Munjoz navodi da su tradicionalni proizvođači automobila držali konstantno visoke cene, što je nateralo potrošače da se okrenu pristupačnijim kineskim alternativama.

Kineski proizvođači automobila su u 2023. zauzeli značajan udeo na tržištu širom Bliskog istoka, Evroazije i Afrike, dok su takođe zabeležili rast u Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, navodi se u izveštaju.

Neki kineski brendovi su takođe bili uspešni u razvijenim ekonomijama sveta kao što su zemlje Evrope, Australija, Novi Zeland i Izrael.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *