КИНЕЗИ ПРВИ ПУТ ПРОДАЛИ ВИШЕ АУТОМОБИЛА НЕГО ФИРМЕ ИЗ АМЕРИКЕ

КИНЕЗИ ПРВИ ПУТ ПРОДАЛИ ВИШЕ АУТОМОБИЛА НЕГО ФИРМЕ ИЗ АМЕРИКЕ

14 јуна 2024

Кинеске аутомобилске компаније су прошле године први пут продале више аутомобила него фирме из Сједињених Америчких Држава, закључак је новог извештаја британске агенције Џејто дајнемикс (Јато Dynamics).

Кинески брендови су прошле године продали 13,4 милиона возила, а америчке компаније око 11,9 милиона возила, док су прво место по продаји заузеле фирме из Јапана са 23,5 милиона продатих возила, преноси Си-Ен-Би-Си (ЦНБЦ).Продаја кинеских брендова као што је Би-Вај-Ди (BYD) било посебно добра у економијама у развоју где је прошле године укупно продато више од 17,5 милиона возила, што је више него укупна продаја у Сједињеним Америчким Државама и Европи.

Виши истраживач агенције Џејто дајнемикс Фелипе Муњоз наводи да су традиционални произвођачи аутомобила држали константно високе цене, што је натерало потрошаче да се окрену приступачнијим кинеским алтернативама.

Кинески произвођачи аутомобила су у 2023. заузели значајан удео на тржишту широм Блиског истока, Евроазије и Африке, док су такође забележили раст у Латинској Америци и југоисточној Азији, наводи се у извештају.

Неки кинески брендови су такође били успешни у развијеним економијама света као што су земље Европе, Аустралија, Нови Зеланд и Израел.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u