КИНЕЗИ ПУСТИЛИ ЗВЕР НА НЕБО: Полетео прототип борбеног авиона невидљивог за радаре!

KINEZI PUSTILI ZVER NA NEBO: Poleteo prototip borbenog aviona nevidljivog za radare!

5 januara 2017

webj-31-takeoff-54

Kina je testirala u letu prototip novog borbenog aviona „nevidljivog za radare“, namenjenog sopstvenom ratnom vazduhoplovstvu, ali i za osvajanje stranog tržišta.

Avion poboljšane verzije FC-31 Girfalkon, ranije poznat kao J-31, obavio je prvi let u petak u Šenjangu, na severoistoku Kine, gde je sedište državne konstrukcijske firme AVIK (Avio-industrijska korporacija Kine), objavio je list na engleskom Čajna dejli.

Ta informacija je objavljena dok raste napetost između Kine i SAD zbog Tajvana, pošto budući predsednik SAD Donald Tramp razmišlja o približavanju vlasti tog ostrvskog rivala Pekinga.

Kina je izvestila u subotu da je po prvi put poslala na Tihi okean svoj jedini nosač aviona, Liaoning.

Prvi prototip FC-31 je poleteo oktobra 2012. godine, dodaje Čajna dejli. U poređenju s njim, novi FC-31 izgleda da ima poboljšane osobine skrivanja od radara, poboljšanu elektroniku i veću nosivost tereta, rekao je ekspert kineskog lista. Po njegovim rečima, aparat je „unapređen, lakši je i jednostavniji za manevrisanje“.

Stručnjak Ratog vazduhoplovstva Kine Fu Ćianšao rekao je za list da je taj avion opremljen instrumentima najnovije generacije, uključujući elektro-optički vizir uključen u kacigu pilota.

„Mislim da je to avion sa dobrom tržišnom perspektivom“, rekao je on, tvrdeći da je prodajna cena 70 miliona dolara što je manje od cene francuskog „Rafala“ ili „Jurofajter tajfuna“ koji se prodaju za 100 miliona dolara.

Takođe, upola je jeftiniji od američkog F-35 Lajtning2 Lokid-Martina, rekao je Fu.

Po listu, novi kineski avion ima maksimalni potisak pri poletanju od 28 tona i dolet od 1.250 kilometara. Može da dostigne brzinu od 1,8 Maha i nosi osam tona oružja. Letelica može da nosi šest raketa u trupu i još šest ispod krila.

(princip.me)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *