КИНЕЗИ РЕКЛИ „СТОП“ – Забрањен говор високог званичника ЕУ на важном скупу у Шангају

KINEZI REKLI „STOP“ – Zabranjen govor visokog zvaničnika EU na važnom skupu u Šangaju

8 novembra 2022

Kina nije dozvolila video-obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela jer je sadržalo kritiku specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini i poziv da se smanji trgovinska zavisnost od Kine, prenela je agencija Rojters.

Obraćanje je trebalo da bude emitovano na otvaranju Međunarodne trgovinske izložbe uvozne robe i usluga u Šangaju.U video poruci, Mišel kritikuje „ilegalni rat“ koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.

Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.

Predstavnik Mišela potvrdio je za Rojters da je na zahtev kineskih vlasti prosleđeno smimljeno Mišelovo obraćanje ali da ono na kraju nije bilo emitovano.

„Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji“, potvrdio je Lejts za Rojters.

„Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima“, rekao je Lejts.

Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar, navode belgijski mediji.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milutin says:

  Helenski je svojim video obraćanjem širom sveta uveo novi način specijalnog rata. Šalje svuda svoja snimljena video obraćanja. Time nema potrebu da odgovara na Pres konferencijama osim onih priređenih da podrže njegovo izlaganje. A ni na replike onih koji ga slušaju. I to postaje novi manir. Tako i ovaj EU mamlaz. Kao, daleko mu Šangaj ili nedovoljno interesantan da se lično pojavi, nego i on šalje snimak. Ali u svemu ovom je najopasnije to što je tehnologija do te mere napredovala da putem snimka može da se inscenira da je bilo ko rekao bilo šta. Holivud. Zapad počiva na ogromnoj iluziji. Poput Holivuda.

  • Velika Metla, says:

   Milutin, moji preci, a siguran sam i tvoji, su mi ostavili u " amanet " sledeću poruku, " zapadu je otac laž, a majka podvala ". Ne bih voleo proveravati je li istina, jer vidim da jeste.

 2. Zmijudin Karapušagić says:

  Ove EUropske bydale stvarno nisu normalne.

 3. Petrovgrad says:

  Čibe kerovi iz EU. Kinezi ih postavili gde im je mesto. Ko su pa ti evropejci da drže slovo Kinezima.

 4. Toma says:

  Tako to rade Kinezi,a ne kao mi uvek spremni da ljubimo guzice zapadnim fašistima.

 5. persida says:

  Ucimo od Kineza, reci Zapadnim papanima: mars u P. M.

 6. Velika Metla, says:

  Ovi politikanti na tkzv " kolektivnom zapadu " mogu slobodno da puštaju ruske, kineske i bilo čije medije da njihovi građani vide i čuju, jer se neće primiti kod njih, niti doći do njihovog mozga, jer je zapadna mržnja prema Rusiji jača od njihovog razuma. Bez straha pustite neka vam građani čuju i drugu stranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *