КИНЕЗИ РЕШАВАЈУ СТВАР: РТБ Бор и 750 милиона евра!

KINEZI REŠAVAJU STVAR: RTB Bor i 750 miliona evra!

4 novembra 2016

vucic-li-45g

Na stolu u Rigi Kinezi imaju rešenja za brojna pitanja koja muče srpsku privredu već decenijama. Na našim ministrima je samo da potpišu.

Delegacija Srbije putuje u Rigu, gde se tokom vikenda održava Peti samit šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, poznat kao „16+1“. Očekuje se potpisivanje ugovora vrednih 750 miliona evra i rešavanje pitanja RTB-a Bor.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisaće ugovore za nastavak infrastrukturnih radova ugovorenih ranije.

„Radi se pre svega o nastavku radova na železničkoj mreži Beograd-Budimpešta i nastavku auto-puta obilaznica oko Beograda i puta Beograd-Čačak“, rekao je ministar privrede Goran Knežević.

On smatra da ono što nas očekuje i što je najvažnije jeste ulaganje kineskih investitora u privredu Republike Srbije. „Čuli ste i od premijera da će on ponuditi kineskom premijeru pre svega fabrike iz hemijskog kompleksa, a važno je da će razgovarati i o RTB-u Bor, koji je praktično u UPPR-u (Privredni sud u Zaječaru usvojio je Unapred pripremljeni plan reorganizacije), ali nam je važno da nađemo strateškog partnera koji će moći da na dobar i drugačiji način upravlja tim gigantom i da oživi čitavu regiju istočne Srbije“, rekao je Knežević.

Na pitanje da li srpski gubitaši mogu da se nadaju povoljnim rešenjima posle ovog Samita, Knežević je rekao da on nije ni čarobnjak ni prognozer. „Na nama je da uradimo sve što je do nas da to razrešimo. Mi imamo jasne želje i planove za svako od tih velikih preduzeća, a postoje i radne grupe koje se njima bave na dnevnom nivou. Prema tome, imamo plan ali plan zavisi i od interesa druge strane, da bi se posao sklopio moraju obe strane da ispune bar osnovne interese“, rekao je ministar.

Namera je da se preduzeća ponude pre svega velikim investitorima. Ministar ističe da je Kina ozbiljna država i da je jedan od najvećih investitora na svetu. „Prema tome, želimo sa njima da pokušamo to da razrešimo kao što smo na najbolji mogući način razrešili problem Železare u Smederevu“, kaže Knežević.

On podseća i da je jedan od samita bio održan i u Beogradu, da je trgovinska razmena sa ovih 16 zemalja oko 60 milijardi evra što, kako ističe, govori o značaju čitavog projekta. „Naš premijer će imati razgovor tet a tet s kineskim premijerom, koji će trajati više od sat vremena, što je dobra poruka“, navodi Knežević i dodaje da su kineski i srpski premijer imali više susreta, što govori o značaju Srbije i velikim mogućnostima koje se za nju otvaraju.

Izvor: rs.sputniknews.com

KOMENTARI5 komentara

 1. micky says:

  Serem vam se za dusu. Mihajlovic i premijeru i njiovim "saradnicima". Ovaj sljam je sve upropastio i unistio po zemlji srbiji.

 2. 369 ppp says:

  Još malo pa će srbija požutjeti skroz., odnosno još malo pa će imati više kineza nego cigana. srbijanci .., Morava je nahebala ..., ima da je popiju kinezi..........

  • ! says:

   Tišina Hrčak, bolje žuti nego pederi kao vi!

   • ***** says:

    Hahahaaaaaaa...e ovo ti je VRHUNSKI komentar,hahaaaaaa...cromanjonija kao i njihova bratska slovenija,oduvek su bile derpe "drzave",a za ovo HRCAK,milion pozdrava od brata SRBINA!

   • Marko says:

    @! ova ti je dobra - Hrcak :D pozdrav jos od jednog brata Srbina! :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *