КИНЕЗИ САОПШТИЛИ: Завршавамо вакцину, помоћи ћемо и Србији

KINEZI SAOPŠTILI: Završavamo vakcinu, pomoći ćemo i Srbiji

17 jula 2020

Kina je čelični prijatelj Srbije i mi ćemo nastaviti da budemo uz Srbiju i pružamo svaku pomoć i podršku u borbi protiv koronavirusa. Kineske kompanije i instituti intenzivno rade na razvoju vakcine i kada ona bude gotova, postaće globalno javno dobro i dostupna svima, rekli su juče u ambasadi Narodne Republike Kine za domaće medije, a povodom vesti da bi u Srbiju do kraja godine mogla da stigne vakcina protiv kovida-19.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prekjuče da bi uskoro sa ‘jednom zemljom’ trebalo da bude potpisan i protokol o saradnji za nabavku vakcina, a da bi naša zemlja mogla da bude jedna od 30 kojima će prvima biti dostupno cepivo.

Vakcina za vojnike

Iako se razvojem vakcine protiv opasnog virusa bave sve svetske i evropske sile (vidi okvir), prema svim raspoloživim podacima, vakcina iz Kine jedina je do sada odobrena za limitiranu upotrebu, i to na vojnicima. Iz ambasade Kine juče nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju da će Srbija nabaviti baš njihovu vakcinu, ali su poručili da su otvoreni za međunarodnu saradnju, a da su kineske kompanije i instituti u toku intenzivnog istraživanja i razvoja vakcine protiv koronavirusa.

– Kina je čelični prijatelj Srbije i mi ćemo nastaviti da budemo uz Srbiju i da međusobno pružamo pomoć i podršku u borbi protiv koronavirusa i pandemije. To je naša dosledna želja i saradnja će se nastaviti u svim mogućim oblastima – rekli u u kineskoj ambasadi za Informer.

Kako naglašavaju stručnjaci, nema nikakve sumnje da je Srbija visoko na listi prioriteta Narodne Republike Kine, čemu posebno doprinose najbolji mogući lični odnosi predsednika Si Đinpinga sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. U prilog tome svedoči i pismo koje je premijer Kine Li Kećijang juče uputio Ani Brnabić, a u kome se kaže da je Kina spremna da ‘produbljuje razmenu iskustava i saradnju na polju medicine i javnog zdravlja sa srpskim prijateljima’.

‘Srbija i Kina se suočavaju sa zajedničkim izazovom ljudskog društva, pandemijom virusa kovid-19, u čijem prevazilaženju naše dve zemlje sarađuju i uzajamno se pomažu, što iskazuje visok nivo odnosa i dalje produbljuje prijateljstvo naša dva naroda’, navodi se u pismu kineskog premijera.

Prethodno je premijerka Brnabić, govoreći o nabavci vakcine, navela da naša država razgovara sa svima za koje se zna da se bave istraživanjima u ovoj oblasti.

Napredni u medicini

Infektolog dr Žarko Ranković ističe da je najlogičnije da u Srbiju prvo stigne kineska vakcina.

– Kinezi su prvi identifikovali virus i krenuli u postupak pravljenja vakcine. To je jedna od najmoćnijih zemalja, najnaprednija na području medicine. Znam da silne zemlje i naučno istraživački centri rade na proizvodnji cepiva jer se time spasavaju i životi i privreda – naglašava Ranković.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. Giga says:

  Nemojte nam pomagati k'o Boga vas molim.

  • Za Srbiju says:

   Amin!

 2. šiško says:

  Neka nas, neka crknemo bez vakcine!

 3. Rista says:

  Juče nam pomogli Rusi sa svojom vakcinom a danas Kinezi. Počela trka Rusije i Kine ko će biti taj koji će uzeti koju crkavicu i od Srbije. Ali neka. Pakosno čekam da vam gosin vučko saopšti da Srbija zvanično kupuje gejcovu vakcinu po tržišnim cenama. Ako to ne bude, nek me...ono...ceo svet. Setio sam se. Možda kupimo vakcine od sve četiri strane kao i naoružanje. Ni vuci siti ni ovce na broju. Mi imamo sve na naš način. Imamo i vučka na naš način i koronu i pune bolnice iako ste vi svoje ispraznili, imamo i opoziciju...Imamo, imamo, ali su trenutno na ručku u skupštinskoj menzi. Niko nema što Srbin imade!

 4. zaliv.net says:

  Hvala Kini na ovome, cim se jos bolje istestira saljite kako bi nastavili normalno da zivimo. Hvala

 5. uddu says:

  Neka,hvala,ali ne trebaju nam te vakcine.Samo vi ušpricajte onima iz Srbije koji se druže sa vama !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *