КИНЕЗИ СПРЕМАЈУ НЕШТО ВЕЛИКО: Продали америчке хартије у вредности од 107 милијарди долара!

KINEZI SPREMAJU NEŠTO VELIKO: Prodali američke hartije u vrednosti od 107 milijardi dolara!

29 avgusta 2015

A U.S. dollar note and a Chinese yuan banknote are seen through a pair of spectacles in this file picture illustration taken in TaipeiČim je počela da devalvira juan, Kina se upustila i u rasprodaju američkih državnih obveznica bez presedana.

Svojim potezima već je narušila „harmonično kretanje vrednosti američkih akcija i dohodnosti američkih hartija od vrednosti“. Vašingtonski finansijski stručnjaci čak upozoravaju: „Ono što je skladno funkcionisalo 30 godina – izmenilo se za samo jedan dan“.

Centralna (narodna) banka Kine je od početka 2015-te prodala „blagajničkih zapisa“ za 107 milijardi dolara. A izmenama od 11. avgusta – kojima je smanjila obavezne rezerve za banke, lizing-kompanije i razvojne i agrarne banke – napravila intervenciju od 106 milijardi dolara.

Ove izmene će biti realno aktivirane do 10. septembra, a na Zapadu se već tvrdi: „Kina je za samo dve nedelje prodala toliko američkih hartija od vrednosti koliko je bilo prodato ukupno za celu tekuću godinu“.

Odmah se nametnulo i drugo nezaobilazno pitanje: može li Peking i nadalje prodavati američke hartije od vrednosti takvim tempom? I, odgovor je: može!

Centralna banka Kine drži američkih hartija od vrednosti za 1,271 bilion dolara, a to je dovoljno za još 18 uzastopnih nedelja sličnih „intervencija“ u istom obimu!

Prognoze su da da Peking neće prodavati za dolare.

Prema podacima MMF, kineske devizne rezerve su ovako podeljene: američki dolari – dve trećine, 20 odsto – evri, britanska funta i japanski jen – po 5 odsto.

Ništa manje važno je i pitanje: kako će na držanje Pekinga odreagovati Amerikanci, odnosno njihov Sistem federalnih rezervi?

Jer, ne rasprodaje najveći držalac obveznica svoje rezerve ovakvim tempom svaki dan…

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dragomir says:

    Ma,nema tu "slucajnosti'!Ceo svet ce se,uskoro,'zatresti'-ZIHER!!! GOLD,plizzzz !!!???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *