КИНЕЗИ СПРЕМАЈУ ОСВЕТУ! Француски ратни брод направио хаос! Американци опоменути – КИНА НЕЋЕ ИМАТИ МИЛОСТИ! (ВИДЕО)

KINEZI SPREMAJU OSVETU! Francuski ratni brod napravio haos! Amerikanci opomenuti – KINA NEĆE IMATI MILOSTI! (VIDEO)

26 aprila 2019

Kineska mornarica upozorila je na francuski ratni brod koji je ranije ovog meseca ušao u Tajvanski prolaz, saopštio je u četvrtak Peking, dodajući da je Peking poslao zvanični protest Parizu.

Ovo dolazi nakon što je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane ranije ovog meseca saopštilo da su dva kineska borbena aviona J-11 prešla „srednju liniju“ Tajvanskog prolaza 31. marta, što je dovelo do toga da Tajpei pošalje nekoliko aviona kako bi presreli kineske ratne avione. Takođe, incident oko francuskog ratnog broda 7. aprila dolazi usred redovnih prolaza brodova američke mornarice kroz strateški plovni put. Krajem marta, Sedma flota američke mornarice izjavila je u saopštenju da su poslali mornarički razarač “Kurtis Vilbur” i presretača obalske straže “Bertholf” kroz Tajvanski prolaz.U saopštenju se ističe da su brodovi “obavljali rutinski tranzit Tajvanskog prolaza 24-25 marta (po lokalnom vremenu) u skladu sa međunarodnim pravom”. Peking je protestovao Vašingtonu zbog prolaza američkih ratnih brodova, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang. On je dodao da Peking poziva SAD da poštuju politiku “Jedna Kina” i tri zajednička kinesko-američka saopštenja po tom pitanju i da budu oprezni u vezi sa pitanjem Tajvana kako bi se izbeglo pogoršanje odnosa između Pekinga i Vašingtona i remećenje mira i stabilnosti u Tajvanskom prolazu.

– SAD su pojačale patrolne misije u Tajvanskom prolazu od leta 2018. Krajem januara 2019. godine, Vašington je poslao razarač “MekKembel” i brod tanker “Valter S. Diel” kako bi “demonstrirali američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu – rekao je portparol američke pacifičke flote poručnik kontra-admiral Tim Gorman.

Prolazak američkih ratnih brodova odvija se usred tekućih tenzija između Vašingtona i Pekinga, dok su obe strane i dalje uključene u proces pregovora o trgovinskom sporazumu.

Tajvanski prolaz deli Tajvan od Kine. Peking smatra da je Tajvan deo ujedinjene Kine. Odnosi između ove dve strane su prekinuti 1949. godine, nakon što su ostaci snaga Čeng Kaj-šeka pobegli na ostrvo nakon poraza na kopnu. Veze su delimično obnovljene 1980-ih.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. samostalan says:

    Gazite Makronove ustase. Zivela Kina.

  2. Velika Metla says:

    Tamanite zapadnjake od godine do stotine! Prema zapadu se ne sme imati milosti! Zapad je zlo u ljudskom rodu! Bez milosti!

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Podrška Kini, nadam se da će skupa sa Rusijom što skorije da potope sve američke flote i ponize kaubojske pekinezere i njihovu tzv.tehnologiju !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *