КИНЕЗИ ТВРДЕ: Руси ће обарати турске авионе у знак одмазде – (ВИДЕО)

KINEZI TVRDE: Rusi će obarati turske avione u znak odmazde – (VIDEO)

26 novembra 2015

Russian Air Force Sukhoi Su-34 fighter 2Novine kineske komunističke partije, Global Times, upozorile su da Rusija razmišlja o osveti za obaranje Su-24 borbenog aviona tako što će oboriti turski avion.

Pošto je Rusija upozorila Tursku da će biti „neizbežnih posledica“ zbog ovog incidenta, kineske novine navode da bi ova situacija mogla biti „jedan od najkritičnijih trenutaka još od kraja Hladnog rata“.

Kao uticajan nacionalni tabloid, kineski Global Times u potpunosti prenosi mišljenje zvaničnika kineske vlasti.

„Ankara mora biti svesna šta znači oboriti ruski ratni avion“, navele su novine. „Sada mora biti dovoljno pažljiva da ne pruži Rusiji priliku da obori turski avion u znak odmazde. Moskva bi morala da pređe sirijsko-tursku granicu kako bi se osvetila, što predstavlja rizik da vojni sukob dodatno eskalira“.

„Ukoliko Rusija obori turski avion u turskoj avio bazi ili pogodi tursku avio bazu, to će uzbuniti NATO. Ukoliko NATO ne preduzme ništa, diskreditovaće se obećanje saveza da će braniti bilo koju članicu saveza u slučaju napada na nju. Međutim, ako NATO bude delovao protiv Rusije, Evropa će se suočiti sa najturbulentnijom situacijom još od Drugog svetskog rata“.

Novine navode da je kriza veća nego onda kada je Vladimir Putin razmatrao da li će aneksirati Krim, pošto su Putinov „ugled“ i „reputacija“ Moskve u igri.

Novine navode da bi ovaj incident mogao da dovede do sukoba u stilu Hladnog rata između Rusije i NATO-a i da bi mogao da predstavlja „vrhunac geopolitičke krize koja traje već nekoliko decenija“.

Smatra se da je ključni faktor koji je doveo do odluke Turske da obori ruski avion bio to što Turska ne odobrava rusku kampanju bombardovanja protiv ISIS-a.

Samo par dana pre obaranja aviona, Ankara je zapretila Moskvi „ozbiljnim posledicama“ ukoliko Rusija nastavi da bombarduje mete ISIS-a u Siriji.

Prema obaveštajnim dokumentima, Turska sarađuje sa komandantima ISIS-a i pomaže pri finansiranju operacija ove terorističke organizacije putem trgovine naftom na crnom tržištu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    Od sinoc do sada niko nije smeo da poleti od Ruske avijacije.Ni Francuzi sa nosaca aviona.Celu proslu noc i dan traje bombardovanje uz Tursku granicu,uz zastitu lovaca.Kao danas nisu ulazili u vazdusni prostor Turske?Jes'nisu.Turci nisu ni poletali.Tek danas su Francuzi dobili dozvolu da polecu sa nosaca.Sad ce morati da se pita da li mozes da letis.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *