КИНЕЗИ УЧИНИЛИ НЕМОГУЋЕ: Америка на удару – ПРЕТИ ЈОЈ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ

KINEZI UČINILI NEMOGUĆE: Amerika na udaru – PRETI JOJ VELIKA OPASNOST

30 septembra 2019

Kina planira da predstavi svoj novi, stelt, supersonični, borbeni, bespilotni dron, Sharp Sword, sa savremenom tehnologijom, koji može da pogodi SAD.

Bespilotna letelica prikazana je na probi parade posvećene 70. godišnjici Narodne Republike Kine 1. oktobra, prenosi tabloid Daily Star.Prema vojnim stručnjacima, 10 metara dug dron sa stelt tehnologijom moći će da baci dve tone bombe, kao i da ima dugu autonomiju i neće morati da sleti do 48 sati.

“Ono po čemu se Sharp Sword razlikuje jeste njegova skrivenost, što znači da nije dizajniran za scenarije poput Avganistana, gde je neprijatelj opremljen mnogo više od samo vatrenog oružja, već za situacije u kojima treba da izbegne sofisticirane vazdušne odbrane”, rekao je Sem Rodževin, direktor programa bezbednnosti.

Na paradi povodom 70. godina Narodne Republike prikazaće se i nuklearne i konvencionalne balističke sposobnosti, uključujući ICBM rakete kao što je DF-41, koja je bila prva kineska interkontinentalna raketa na teško gorivo.

Pored toga, očekuje se da će VZ-8, supersonični izviđački bespilotni avion biti deo vojne parade.

U međuvremenu, Kina je u sredu pozvala Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u politički proces Hong Konga posle govora Donalda Trampa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik rekao je u UN-u da očekuje da će Peking ispuniti svoje obaveze prema Hong Kongu u skladu sa Zajedničko kinesko-britanskom deklaracijom iz 1984. godine, u kojoj je Peking obećao da će čuvati nezavisnost hongkonškog zakonodavnog sistema i njegovih demokratskih institucija.

„Hong Kong je glavni međunarodni centar za finansije, trgovinu i transport. Haos u Hong Kongu ne treba da se tiče nikoga, uključujući i SAD. Snažno pozivamo Sjedinjene Države da poštuju pravila međunarodnog prava i osnovna načela trgovine, poštuju kineski suverenitet, prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Hong Konga i prestanu da daju neodgovorne izjave i učine više za procvat i razvoj Hong Konga“, rekao je kineski portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.Naglasio je da je situacija u Hong Kongu pitanje kineske odgovornosti i da nijedna strana država, osoba ili organizacija nemaju pravo da se mešaju.

Hong Kong potresaju veliki protesti od početka juna. Protesti su počeli kao reakcija na veoma nepopularan zakon koji će omogućiti izručenje ljudi iz Hong Konga kontinentalnoj Kini. Protesti su se pretvorili u žestoke sukobe demonstranata i policije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *