КИНЕЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Не слушајте диктате САД, не сукобљавајте се са Кином

KINEZI UPOZORAVAJU: Ne slušajte diktate SAD, ne sukobljavajte se sa Kinom

29 jula 2020

PEKING će preduzeti oštre i odlučne mere protiv Vašingtona ako se diplomatski odnosi između dveju zemalja pogoršaju, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drijanom.

„Ako se suočimo sa besom i bezobzirnošću Sjedinjenih Država, odgovor Kine će biti oštar i racionalan. Odlučno ćemo se suprotstaviti zlonamernoj praksi koja narušava naša legitimna prava i interese. Međutim, Kina nikada neće biti prva koja će započeti sukob“ – precizirao je Vang.Vang Ji je dodao da Kina i Sjedinjene Države treba da polaze od principa racionalnosti i interesa naroda dveju zemalja. U nastavku je ukazao:

„Spremni smo da održimo stabilnost odnosa sa SAD, ali – ravnopravnih odnosa koji polaze od zajedničkih interesa naroda Kine i Sjedinjenih Država, kao i celog sveta“.

Šef kineske diplomatije je naglasio da su svetskoj zajednici potrebne kohezija i globalna saradnja:

„Sve zemlje treba da učestvuju u sprečavanju uvlačenja sveta u novi hladni rat i prekidanje procesa globalizacije“.

Kineski ministar je nastup zaključio rečima:

„Verujemo da su sve države u stanju da donose ispravne i mudre odluke i da se ne slažu pod prisilom sa stanovištima uticajne političke grupe smeštene u SAD“.

Prethodno je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin nazvao klevetničkim američke tvrdnje da se kineski konzulat u Hjustonu bavio špijunažom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *