КИНЕЗИ УПОЗОРИЛИ ЦЕО СВЕТ: Американци напуштају своје савезнике! ПОЧИЊЕ ХАОС

КИНЕЗИ УПОЗОРИЛИ ЦЕО СВЕТ: Американци напуштају своје савезнике! ПОЧИЊЕ ХАОС

16 септембра 2021

Треба ли запањујућа победа талибана у Авганистану изазвати страх у срцима америчких индо-пацифичких савезника да се више не могу ослонити на америчке одбрамбене обавезе? Kинеска влада свакако тако мисли.Не желећи да пропусте прилику да нападну Сједињене Државе, кинески медији већ упозоравају Тајван да пажљиво погледа шокантан колапс авганистанске владе коју подржавају САД и признају да „када њени интереси захтевају да напусти савезнике, Вашингтон неће оклевати да нађе сваки изговор за то“. Упозоравају да су Сједињене Државе само „папирни тигар“ и да је њихов пораз „јаснија демонстрација америчке немоћи од Вијетнама“.

Ово су изразито запаљиве речи, али постављају релевантна питања. Треба ли Тајван сумњати у посвећеност Америке њеној одбрани након трагичног дебакла који се догодио на Блиском истоку? Да ли би САД једноставно одустале, као што су управо учиниле у Авганистану, ако би Kина напала Тајван?

Одговор на ова питања је не, ово су веома различити случајеви и поређења је немогуће направити. У средишту ових разлика лежи чињеница да покретачко образложење сукоба у Авганистану, глобалног рата против тероризма више нема значај који је имао након 11. септембра, док је значај Тајвана за источноазијску сигурност и глобалну економију драматично порастао у протеклој деценији.

Тајван је кључни део растућег ривалства великих сила између Сједињених Држава, Kине и Јапана у Тајванском теснацу који повезује Источну Kину, Јужну Kину и Филипинско море и кроз које протиче око 30 посто глобалне трговине. Штавише, регион је био од критичног значаја за Сједињене Америчке Државе од краја Другог светског рата и, уместо да опада у релевантности, његова важност за америчку националну безбедност наставља да се повећава. Сједињене Државе већ имају одбрамбене споразуме са Јапаном, Јужном Kорејом, Филипинима и Аустралијом и успостављају безбедносне односе са Вијетнамом и Сингапуром.

Америчка историја показује да Сједињене Државе једноставно нису добре у вођењу малих ратова. Насупрот томе, инвазија на Тајван могла би брзо ескалирати до глобалног сукоба који би вероватно довео америчке савезнике у Азији, као и Велику Британију, врсту рата у којој је Америка традиционално бриљирала. Заиста, нит која повезује највеће америчке војне победе била је њихова природа: тотални ратови. Мексичко -амерички рат, грађански рат, Први светски рат и Други светски рат довели су до тога да се земља (или сјевер у случају грађанског рата) мобилизира иза заједничког циља, потпуног пораза непријатеља. То су били ратови са огромним стратешким и моралним вредностима у питању: осигуравање америчког приступа Тихом океану, окончање ропства, очување света безбедним за демократију и победа над фашизмом и милитаризмом како би се гарантовао миран свет.

Сукоб око Тајвана ескалирао би до нивоа глобалне важности одражавајући веће сукобе које Сједињене Државе непрестано показују своју спремност да се боре – мада присуство нуклеарног оружја очигледно негира порив за потпуну победу. Међутим, како је Тајван острво, потпуна победа не би била потребна за успешан исход рата, само је континуирани опстанак Тајвана битан.

Једна од најважнијих разлика између Тајвана и Авганистана је њихов ниво демократизације. Чак и након двадесет година, Авганистан је био тек на почетку дугог пута ка томе да постане демократска држава, његов брзи колапс уочи напада талибана не значи да није постигнут напредак. Демократски развој је пун врхова и долина и потребне су му генерације пре него што се нација може удобно сматрати демократијом.

Штавише, све шансе за опстанак које је Авганистан могао имати избрисане су споразумом председника Доналда Трампа од 29. фебруара 2020. године са талибанима који је обавезао Сједињене Државе да повуку своје снаге до маја 2021. године и ослободе пет хиљада исламских бораца у замену за престанак напада талибана на америчке снаге. Авганистанска влада намерно је искључена из ових преговора, што је потез који подрива било какав легитимитет који је поседовао у Авганистану и у целом региону. Ретроспективно, не би требало бити изненађење што се авганистанска војска обучена у САД-у неће борити и умрети за владу коју Сједињене Државе више немају интерес да подрже.

Разлике између Авганистана и Тајвана нису могле бити јаче. Тај Тајван успешно је развио живо и просперитетно демократско друштво и борио се да се одбрани од напада ауторитарне моћи, што повећава улог за америчку владу, амерички народ и његове демократске савезнике у региону и широм света. Слом Тајвана био би упоредив са драматичним освајањем Француске од стране нацистичке Немачке у мају 1940. године, које је шокирало Сједињене Државе из њиховог изолационизма и убедило их да се припреме за рат.

KOMENTARI3 коментара

  1. milorad5 says:

    Tajvan je nastavak gradjanskog rata u najavi,i u pekingu su sasvim svesni te činjenice.Američka pretnja, preko tajvana je OPASNA,SMRTONOSNA PRETNJA KINI.Sukob oko tajvana bi bio nuklearni i verovatno svetski rat.Kinezi su konačno to shvatili i ubrzo će povećati svoje nuk.kapacitete višestruko, verovatno do nivoa rusije i amerike i ZATO amerikanci traže neku novu nuklearnu pogodbu.Realno tajvan je bio izlog i danas je izlog amerike i njihovih političkih obmana.Za razliku od tajvana kineska ekonomija može da preživi sukob sa amerikom ali tajvan nemože da preživi pad ekonomskih veza sa amerikom a to će se desiti u dogledno vreme, jer u americi više nema para za održavanje izloga prodavnice a takodje ako misle da izvrše finansijski i ekonomski udar na kinu tu obavezno idu niz vodu i tajvan i japan i j.koreja.Kao što su pokušali da finansijski rasture hong-kong kada je prešao pod kinesku jurisdikciju(to je soroš odradjivao) i to preko australije. (zato su se kinezi i australija opasno zakačili) tako će amerikanci pokušati da bace dalekoistočno tržište u haos sa svim posledicam koje iz toga proizilaze a najvažnija je CEPANJE svetskog monetarnog sistema na DVE odvojene celine koje NEĆE medjusobno trgovati.Gde je tu tajvan lako je pogoditi i upravo se upozorenje kine tajvanu na tome zasniva.Znači prvo rasturanje finansijskog i ekonomskog sistema a ZATIM sledi RAT ubzo posle sleganja prašine,to je redosled poteza amerike.Jer kada rasture to tržište pucali su sebi ne u nogu nego u glavu,ali to je već više materjal za psihijatre,jer, nešto zaista nije uredu u glavama zapadne oligarhije,neko opasno ludilo se tu kristališe, i nije mi jasno kako oni misle da pobede uopšte u ekonomskoj trci,ali moguće je da ni ne žele to,moguće je da je deviza u vašingtonu "posle nas potop",mnogo su nestabilni i nervozni.

  2. Pravda says:

    Demokratija je za glupake, jer ne svacaju prevaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u