СВОЈ дан, 6. јун, Југословенска кинотека обележила је свечаном доделом награда Златни печат за допринос филмској уметности, које су ове године припале глумцима Оливери Катарини и Петру Божовићу.

После церемоније, традиционално, креће Фестивал нитратног филма, који стартује програмом „Београд између два светска рата“. Реч је о вредним и значајним филмовима „Београд“ (1919), „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) и „Београд“ (1932), који су, како је истакао Александар Саша Ердељановић, управник Архива кинотеке и оснивач и селектор овог фестивала, дигитално рестаурисани. Занимљиво је да су „Београд“, како се сматра, 1919. вероватно снимили руски имигранти Иванов и Матушевич.

„Београд, престоницу Краљевине Југославије“ шира публика имала је прилику да види на овогодишњем Фесту. Овај документарац дело је Војина М. Ђорђевића, истакнутог предратног филмског радника и публицисте, секретара прве Државне филмске централе основане 1932, човека који је у Београд у оно доба довео Џозефину Бекер и глумца Ивана Петровића.

„Београд“ из 1932. један је од првих звучних филмова снимљених на овим просторима, а ову чешко-југословенску копродукцији урадили су Лавослав Рајхл, Загрепчанин на раду у Прагу, један од оснивача чувеног филмског студија „Барандово“, и његов пријатељ Јулијус Шмит.

Фестивал се ове године одвија са насловом „Под сјајем запаљивих звезда“, који је као идеја извучен из култног филма „Алгол“ Ханса Веркмајстера, једног од изузетних дела овогодишњег програма, а до 16. јуна пред нашим филмофилима биће 46 наслова. Реч је о филмовима најразличитијих жанрова, међу којима су и остварења великих аутора као што су Фридрих Ермлер, Жилијен Дививије, Раул Волш, Макс Офилс, Алберто Латуада, Лучијан Пинтилије, Марсел Пањол, Вилхелм Дитерле, Густав Моландер, Тому Уцида, Жан Реноар…

Југословенска кинотека угостиће више од 30 директора кинотека из света, управника архива и филмских колекција, историчара филма и филмских архивиста, редитеља и критичара. У оквиру фестивала, од 11. до 13. јуна биће одржан научни скуп „Балкански филм на раскршћу“, с поднасловом „Од нитратног до дигиталног“, у организацији Факултета драмских уметности, чије се теме крећу од филмске баштине и наслеђа, преко жанровских и стилских трендова у савременом балканском филму, до копродукција, дистрибуције и дигитализације филмова.

У пратећем програму су и промоције ДВД издања и књига о филму, а у Југословенској кинотеци први пут ће бити организован концерт филмске музике у џез аранжманима, у извођењу Катарине Качунковић.

ЛЕГАТ МИЛЕНЕ И ДРАГАНА

ДИРЕКТОР Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, поред летњег програма који ће се током јула и августа одвијати под насловом „Варљиво лето 2017“, најавио је и најважније пројекте за јесен.

– Почетак наредне сезоне у Југословенској кинотеци обележиће отварање легата Драгана Николића и Милене Дравић, на коме се већ увелико ради, а међу великим пројектима до краја године су и изложбе о глумцу Светиславу Ивану Петровићу и сценографу Вељку Деспотовићу – истакао је Пантелић.