SVOJ dan, 6. jun, Jugoslovenska kinoteka obeležila je svečanom dodelom nagrada Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti, koje su ove godine pripale glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću.

Posle ceremonije, tradicionalno, kreće Festival nitratnog filma, koji startuje programom „Beograd između dva svetska rata“. Reč je o vrednim i značajnim filmovima „Beograd“ (1919), „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ (1932) i „Beograd“ (1932), koji su, kako je istakao Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva kinoteke i osnivač i selektor ovog festivala, digitalno restaurisani. Zanimljivo je da su „Beograd“, kako se smatra, 1919. verovatno snimili ruski imigranti Ivanov i Matuševič.

„Beograd, prestonicu Kraljevine Jugoslavije“ šira publika imala je priliku da vidi na ovogodišnjem Festu. Ovaj dokumentarac delo je Vojina M. Đorđevića, istaknutog predratnog filmskog radnika i publiciste, sekretara prve Državne filmske centrale osnovane 1932, čoveka koji je u Beograd u ono doba doveo Džozefinu Beker i glumca Ivana Petrovića.

„Beograd“ iz 1932. jedan je od prvih zvučnih filmova snimljenih na ovim prostorima, a ovu češko-jugoslovensku koprodukciji uradili su Lavoslav Rajhl, Zagrepčanin na radu u Pragu, jedan od osnivača čuvenog filmskog studija „Barandovo“, i njegov prijatelj Julijus Šmit.

Festival se ove godine odvija sa naslovom „Pod sjajem zapaljivih zvezda“, koji je kao ideja izvučen iz kultnog filma „Algol“ Hansa Verkmajstera, jednog od izuzetnih dela ovogodišnjeg programa, a do 16. juna pred našim filmofilima biće 46 naslova. Reč je o filmovima najrazličitijih žanrova, među kojima su i ostvarenja velikih autora kao što su Fridrih Ermler, Žilijen Divivije, Raul Volš, Maks Ofils, Alberto Latuada, Lučijan Pintilije, Marsel Panjol, Vilhelm Diterle, Gustav Molander, Tomu Ucida, Žan Renoar…

Jugoslovenska kinoteka ugostiće više od 30 direktora kinoteka iz sveta, upravnika arhiva i filmskih kolekcija, istoričara filma i filmskih arhivista, reditelja i kritičara. U okviru festivala, od 11. do 13. juna biće održan naučni skup „Balkanski film na raskršću“, s podnaslovom „Od nitratnog do digitalnog“, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti, čije se teme kreću od filmske baštine i nasleđa, preko žanrovskih i stilskih trendova u savremenom balkanskom filmu, do koprodukcija, distribucije i digitalizacije filmova.

U pratećem programu su i promocije DVD izdanja i knjiga o filmu, a u Jugoslovenskoj kinoteci prvi put će biti organizovan koncert filmske muzike u džez aranžmanima, u izvođenju Katarine Kačunković.

LEGAT MILENE I DRAGANA

DIREKTOR Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, pored letnjeg programa koji će se tokom jula i avgusta odvijati pod naslovom „Varljivo leto 2017“, najavio je i najvažnije projekte za jesen.

– Početak naredne sezone u Jugoslovenskoj kinoteci obeležiće otvaranje legata Dragana Nikolića i Milene Dravić, na kome se već uveliko radi, a među velikim projektima do kraja godine su i izložbe o glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću i scenografu Veljku Despotoviću – istakao je Pantelić.