Кинотека у знаку Светислава Ивана Петровића: Заборављени принц филма

Kinoteka u znaku Svetislava Ivana Petrovića: Zaboravljeni princ filma

7 januara 2017

kul-zaboravljeni-princ-2_620x0

OVA godina, kako je najavila Jugoslovenska kinoteka, biće u znaku “zaboravljenog filmskog princa”, velikog srpskog i evropskog glumca Svetislava Ivana Petrovića (1894-1962).

Program koji je pripremila Kinoteka obuhvata retrospektivu njegovih filmova i izložbu slika inspirisanih njegovim delom. Petrović se nalazi i na naslovnoj strani prvog broja časopisa Kinoteke, koji će biti predstavljen ovog meseca. Kako je najavio Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, angažovani su i kompozitori koji već komponuju muziku na Petrovićeve neme filmove.

Petrović je rođen u Novom Sadu, studirao je politehniku u Budimpešti, ali je fakultet brzo napustio da bi postao glumac. Debitovao je na filmu u “Natčoveku” Mihalja Kertesa, koji mu je otvorio put da postane prvi Srbin koji se između dva svetska rata proslavio na filmskom platnu u Evropi. Sa dolaskom zvučnog filma, stekao je i svetsku slavu, a osim glumačkim darom publiku je osvajao i svojim muževnim izgledom. Odigrao je oko stotinu uloga u filmovima svih žanrova, u filmskim studijima u Budimpešti, Beču, Berlinu, Parizu, a bio je oženjen nemačkom glumicom Fridl Šuster. Petrovićev povratak u Novi Sad 1928. bila je vest na naslovnoj strani “Politike”, a kralj Aleksandar mu je tada uručio Orden Svetog Save prvog stepena za doprinos popularizaciji filmske umetnosti.

Posle Drugog svetskog rata Petrović je kratko boravio u Jugoslaviji, snimio je samo jedan film, “Dalmatinsku svadbu”, i to u Sloveniji, i brzo je postao jedan od “zaboravljenih” glumaca. Iako je igrao samo u ljubavnim filmovima, oni se nisu prikazivali u našim bioskopima, zato što su to bile nemačke produkcije snimane u doba Hitlera.

– Petrović je preminuo u Minhenu, gotovo potpuno zaboravljen od domovine.


SA ŽANOM MOROM, LINOM VENTUROM…

SARAĐIVAO je Petrović i sa velikanima, kao što je francuski reditelj Luj Mal – u jednom od njegovih kultnih ostvarenja, “Liftu za gubilište” iz 1958, naš glumac igrao je jednu od glavnih uloga sa Žanom Moro, Linom Venturom, Žanom Valom…, a muziku za taj film komponovao je čuveni Majls Dejvis.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *